مقاله ها
راضیه رضوی
راضیه رضویزمان خواندن 8 دقیقه
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۷/۶

دلایل و جدید‌ترین روش‌های تشخیص و درمان آرتروز

آیا آرتروز درمان می‌شود؟| دلایل ایجاد آرتروز | مدینیوم

آیا شما هم جزو افرادی هستید که از بیماری آرتروز رنج می‌برید؟ خسته شده‌اید و به دنبال راه درمان آن هستید؟ شما هم همانند اکثر مردم تصور می‌کنید آرتروز تنها باعث ایجاد درد و محدویت حرکتی می‌شود و از سایر عوارض آن مانند کم‌خونی، کاهش اشتها و احساس خستگی بی‌خبرید؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به جواب تمام پرسش‌های خود در ارتباط با آرتروز برسید.

 

آرتروز چیست؟

آرتریت التهاب مفاصل مختلف بدن می‌باشد که می‌تواند یک یا چندین مفصل را تحت تأثیر قرار دهد. آرتریت انواع زیادی دارد که دو مورد از رایج‌ترین آنها آرتروز  و آرتریت روماتوئید است. علائم آرتروز معمولاً با گذشت زمان ظاهر می‌شوند، اما ممکن است به طور ناگهانی نیز ظاهر شوند. آرتریت بیشتر در بزرگسالان بالای ۶۵ سال دیده می‌شود، اما می‌تواند در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان کمتر از این سن نیز ایجاد شود. آرتریت در زنان بیشتر از مردان شایع است. همچنین در افرادی که اضافه وزن دارند، احتمال ابتلا به آرتروز بیشتر است.

آرتریت چند نوع دارد؟

تشخیص نوع آرتریت برای یافتن شیوه درمانی مناسب ضروری است. آرتریت شامل انواع زیر می‌باشد:

  • آرتروز (OA): آرتروز که به آن آرتریت دژنراتیو نیز گفته می‌شود، شایع ترین نوع آرتریت است.
  • آرتریت روماتوئید (RA): این نوع آرتریت یک بیماری خود ایمنی است که در آن بدن شما به بافت مفصلی سالم حمله می‌کند و باعث آسیب آن می‌شود.
  • آرتریت جوانی (JA ): آرتریت جوانی که در واقع یک اصطلاح برای انواع مختلف آرتریت است که کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. شایع‌ترین نوع آن آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (JIA) می‌باشد.
  • اسپوندیلیت انکیلوزان (AS): این بیماری و انواع دیگر آن آرتریت خود ایمنی هستند که به محل اتصال تاندون‌ها و رباط‌ها به استخوان حمله می‌کنند.
  • لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE): این نوع یکی دیگر از بیماری‌های خود ایمنی است که می‌تواند مفاصل و بافت همبند بدن را تحت تأثیر قرار دهد.
  • نقرس: نقرس نوعی آرتریت است که در اثر تجمع کریستال های اورات در داخل مفاصل ایجاد می شود.

 

درباره شایع ترین آرتروزها بیشتر بخوانید!

۶ نکته‌ای که افراد مبتلا به آرتروز پا باید بدانند!

۷ علائم اصلی آرتروز گردن

۴ روش ساده برای پیشگیری از آرتروز دست

آیا جراحی تنها درمان آرتروز زانو می‌باشد؟

 

 

چه دلایلی باعث ایجاد آرتروز می‌شوند؟

غضروف یک بافت همبند محکم اما انعطاف پذیر در مفاصل می‌باشد. مفاصل با جذب فشار و ضربه‌ای که هنگام حرکت بر آنها وارد می‌شود، از خود محافظت می‌کنند. کاهش مقدار طبیعی این بافت غضروفی می‌تواند باعث ایجاد برخی از انواع آرتروز شود. ساییدگی و پارگی مفاصل، باعث OA که یکی از شایع‌ترین انواع آرتروز است، می‌شود. همچنین عفونت یا آسیب مفاصل می‌تواند تجزیه طبیعی بافت غضروف را تشدید کرده و آرتروز ایجاد کند. در صورت داشتن سابقه خانوادگی بیماری آرتروز، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است.

آرتروز چه علائمی دارد؟

  • درد مفاصل
  • سفتی و تورم
  • کاهش دامنه حرکتی
  • قرمزی پوست اطراف مفاصل
  • احساس خستگی
  • کاهش اشتها
  • کم‌خونی
  • تغییر شکل مفاصل در صورت عدم درمان

بسیاری از افراد دارای آرتروز معتقدند، علائم آنها در صبح شدیدتر از دیگر مواقع شبانه روز می‌باشد.

 

افزایش سن خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می‌دهد

 

چه عواملی خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می‌دهند؟

عوامل خطر برای آرتروز عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی: برخی از انواع آرتریت در خانواده‌ها وجود دارد، بنابراین اگر والدین یا خواهر و برادرهای شما به این اختلال مبتلا باشند، احتمال ابتلا به آرتریت در شما بیشتر است.
  • سن: با افزایش سن خطر ابتلا به آرتروز افزایش پیدا می‌کند.
  • جنس: زنان معمولا بیشتر از مردان به آرتریت روماتوئید مبتلا می‌شوند. اما انواعی از آرتریت‌ها هم در مردان شیوع بیشتری نسبت به زنان دارند.
  • آسیب قبلی مفاصل: احتمال ابتلا به آرتروز در افرادی که سابقه آسیب دیدن مفصل دارند، بیشتر است.
  • چاقی: اضافه وزن به دلیل وارد کردن فشار بر زانو، باسن و ستون فقرات بدن، فرد را در معرض ابتلا به آرتروز قرار می‌دهد.

از کجا بفهمیم آرتروز داریم؟

برای تشخیص آرتروز، بهتر است در صورت داشتن علائم این بیماری، به پزشک مراجعه کنید تا در صورت ابتلا تحت درمان قرار بگیرید. پزشک برای بررسی وجود مایع در اطراف مفاصل، مفاصل گرم یا قرمز و محدودیت حرکتی، معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. اگر علائم خیلی شدیدی دارید، می‌توانید با یک روماتولوژیست ملاقات کنید تا روند تشخیص و درمان سریع‌تر صورت بگیرد. استخراج و تحلیل سطوح التهاب در خون و مایعات مفصلی می‌تواند به متخصص کمک کند تا تشخیص دهد که شما چه نوع آرتروزی دارید. آزمایش‌های خونی که انواع خاصی از آنتی‌بادی‌ها مانند anti-CCP (پپتید ضد سیکلی سیترولین شده)، RF (فاکتور روماتوئید) و ANA (آنتی بادی ضد هسته ای) را بررسی می‌کنند، تست‌های تشخیصی رایجی برای آرتروز هستند. همچنین پزشکان از اسکن‌های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، MRI و سی تی اسکن نیز برای تولید تصاویر از استخوان‌ها و غضروف‌ها استفاده می‌کنند تا در صورت داشتن بیماری‌های مفصلی دیگر، آنها را تشخیص دهند.

چگونه می‌توان آرتروز را درمان کرد؟

بسته به نوع آرتروز، درمان متفاوت است. اهداف اصلی درمان آرتریت کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی است. برخی از افراد از پد‌های گرم کننده و کیسه‌های یخ برای تسکین درد آرتروز استفاده می‌کنند. برخی هم از وسایل کمکی حرکتی مانند عصا یا واکرها برای کاهش فشار بر روی مفاصل و در نتیجه کاهش درد استفاده می‌کنند. اما علاوه بر تسکین، بهبود کامل آرتروز و عملکرد مفاصل نیز مهم می‌باشد. پزشک ممکن است ترکیبی از روش‌های درمانی را برای دستیابی به بهترین نتایج برای شما تجویز کند. به طور کلی روش‌های درمانی آرتروز شامل موارد زیر می‌باشند:

  • دارو: انواع مختلفی از داروها می‌توانند آرتروز را درمان کنند. این داروها شامل مسکن‌ها مانند هیدروکودون (ویکودین) یا استامینوفن (تیلنول)، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن و سالیسیلات می‌باشند. به کنترل درد و التهاب کمک می کنند. سالیسیلات‌ها به کنترل درد و کاهش التهاب مفاصل کمک می‌کنند. همچنین استفاده از کرم‌های منتول یا کپسایسین باعث کاهش درد در مفاصل می‌شوند. داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند پردنیزون یا کورتیزون نیز به کاهش التهاب کمک می‌کنند.
  • عمل جراحي: جراحی جایگزینی مفصل مصنوعی، یکی از روش‌های درمان آرتروز می‌باشد. این نوع جراحی بیشتر برای تعویض مفصل ران و زانو انجام می‌شود. اگر ورم مفاصل شما در انگشتان یا مچ دست شدیدتر باشد، پزشک ممکن است یک هم‌جوشی مفصل را انجام دهد. در این روش، انتهای استخوان‌ها به هم قفل می‌شوند تا زمانی که جوش بخورند و باعث بهبود شوند.
  • فیزیوتراپی: فیزیوتراپی شامل تمریناتی است که به تقویت عضلات اطراف مفصل آسیب دیده کمک می‌کند و جزء اصلی‌ترین درمان‌های آرتروز به شمار می‌رود.

درمان خانگی آرتروز

با رعایت نکات زیر می‌توانید از ایجاد آرتروز جلوگیری کنید یا درد حاصل از آن را کاهش دهید:

  • کاهش وزن و حفظ وزن سالم خطر ابتلا به آرتروز را کاهش داده و در صورت وجود علائم بیماری می‌تواند علائم را کاهش دهد. داشتن رژیم غذایی سالم برای کاهش وزن مهم است. انتخاب رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان مانند میوه‌های تازه، سبزیجات و گیاهان می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. سایر مواد کاهش دهنده التهاب شامل ماهی و آجیل می‌باشند.
  • در صورت ابتلا به آرتروز باید از مصرف غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده، محصولات لبنی و همچنین مصرف زیاد گوشت، تا حد امکان خودداری کنید.
  • برخی تحقیقات نشان می‌دهند که آنتی بادی‌های گلوتن ممکن است در افراد مبتلا به آرتروز وجود داشته باشند. به همین دلیل رژیم غذایی بدون گلوتن ممکن است علائم و پیشرفت بیماری را بهبود بخشد.
  • ورزش منظم باعث انعطاف پذیری مفاصل شما می‌شود. شنا اغلب ورزش خوبی برای افراد مبتلا به آرتروز است زیرا به اندازه دویدن و راه رفتن بر مفاصل شما فشار وارد نمی‌کند. مهم فعال بودن مفاصل به اندازه کافی است، اما در کنار آن باید توجه داشته باشید که به اندازه کافی استراحت می‌کنید و بیش از حد به بدن خود فشار وارد نمی‌کنید. تمرینات خانگی مناسب برای بهبود آرتروز شامل: حرکات سر، چرخش گردن و سایر تمرینات برای تسکین درد گردن، باز و بسته کردن انگشتان دست، بالا آوردن پا و کشش همسترینگ می‌باشند. برای یادگیری حرکات بیشتر تسکین دهنده آرتروز، می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید.

 

با رعایت نکات زیر می‌توانید از ایجاد آرتروز جلوگیری کنید یا درد حاصل از آن را کاهش دهید: •	کاهش وزن و حفظ وزن سالم خطر ابتلا به آرتروز را کاهش داده و در صورت وجود علائم بیماری می‌تواند علائم را کاهش دهد. داشتن رژیم غذایی سالم برای کاهش وزن مهم است. انتخاب رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان مانند میوه‌های تازه، سبزیجات و گیاهان می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. سایر مواد کاهش دهنده التهاب شامل ماهی و آجیل می‌باشند. •	در صورت ابتلا به آرتروز باید از مصرف غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده، محصولات لبنی و همچنین مصرف زیاد گوشت، تا حد امکان خودداری کنید. •	برخی تحقیقات نشان می‌دهند که آنتی بادی‌های گلوتن ممکن است در افراد مبتلا به آرتروز وجود داشته باشند. به همین دلیل رژیم غذایی بدون گلوتن ممکن است علائم و پیشرفت بیماری را بهبود بخشد.  •	ورزش منظم باعث انعطاف پذیری مفاصل شما می‌شود. شنا اغلب ورزش خوبی برای افراد مبتلا به آرتروز است زیرا به اندازه دویدن و راه رفتن بر مفاصل شما فشار وارد نمی‌کند. مهم فعال بودن مفاصل به اندازه کافی است، اما در کنار آن باید توجه داشته باشید که به اندازه کافی استراحت می‌کنید و بیش از حد به بدن خود فشار وارد نمی‌کنید. تمرینات خانگی مناسب برای بهبود آرتروز شامل: حرکات سر، چرخش گردن و سایر تمرینات برای تسکین درد گردن، باز و بسته کردن انگشتان دست، بالا آوردن پا و کشش همسترینگ می‌باشند. برای یادگیری حرکات بیشتر تسکین دهنده آرتروز، می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید. آرتروز باعث ایجاد چه عوارضی در بدن می‌شود؟ آرتروز شدید، به ویژه اگر دست یا بازوها را تحت تأثیر قرار دهد، می تواند در انجام کارهای روزانه برای شما اختلال ایجاد کند. همچنین آرتروز مفاصل ممکن است شما را از راه رفتن راحت و صاف نشستن باز دارد. در برخی موارد ممکن است مفاصل به تدریج حتی حالت و شکل خود را از دست بدهند. به دلیل اینکه آرتروز انواع مختلفی دارد که هر کدام علائم و روش‌های درمانی مخصوص خود را دارند و عضو متفاوتی از بدن را درگیر می‌کنند، می‌توانید با توجه به مشکل خود به لینک‌های زیر مراجعه کنید تا اطلاعات کاملی درباره هر نوع از آرتروز دریافت کنید.

 

آرتروز باعث ایجاد چه عوارضی در بدن می‌شود؟

آرتروز شدید، به ویژه اگر دست یا بازوها را تحت تأثیر قرار دهد، می تواند در انجام کارهای روزانه برای شما اختلال ایجاد کند. همچنین آرتروز مفاصل ممکن است شما را از راه رفتن راحت و صاف نشستن باز دارد. در برخی موارد ممکن است مفاصل به تدریج حتی حالت و شکل خود را از دست بدهند.

به دلیل اینکه آرتروز انواع مختلفی دارد که هر کدام علائم و روش‌های درمانی مخصوص خود را دارند و عضو متفاوتی از بدن را درگیر می‌کنند، می‌توانید با توجه به مشکل خود به لینک‌های زیر مراجعه کنید تا اطلاعات کاملی درباره هر نوع از آرتروز دریافت کنید.