۶ نکتهای که افراد مبتلا به آرتروز پا باید بدانند!
آرتروز پا چیست؟
آرتروز پا یک بیماری مفصلی است که میتواند باعث ایجاد درد شود. در پا تعداد زیادی استخوان و مفاصل کوچک وجود دارد و در انتهای این استخوانها غضروف قرار دارد که از استخوانها محافظت میکند. در بیماری آرتروز، غضروفها آسیب میبینند و تجزیه میشوند، در نتیجه استخوانها در هنگام حرکت میتوانند با یکدیگر برخورد کرده و باعث ایجاد درد در آن ناحیه شوند.
چه عللی در ایجاد آرتروز پا نقش دارند؟
دلایل مختلفی میتوانند باعث ایجاد آرتروز پا شوند. این دلایل شامل موارد زیر میباشند:
- ساییدگی مکانیکی مفاصل میتواند باعث شکستن غضروف و در نتیجه ایجاد آرتروز شود. این شایعترین علت آرتروز پا است که میتواند در اثر افزایش سن یا فعالیت زیاد مکرر رخ دهد.
- آسیبهایی مانند شکستگی یا پیچ خوردگی شدید میتوانند باعث بروز این مشکل شوند.
- مشکلات بیومکانیکی در پا، مانند کف پای صاف یا قوس پا ممکن است باعث ایجاد آرتروز شوند.
حتما بخوانید: شنیدن صدای ترک خوردگی در هنگام حرکت، یکی از علائم ابتلا به آرتروز زانو میباشد.
علائمی که افراد دارای آرتروز پا احساس میکنند
علائم آرتروز پا در طول زمان در فرد ایجاد میشوند. این مشکلات در هنگام فعالیتهایی مانند دویدن و پیادهرویهای طولانی، شدیدتر میشوند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- احساس درد و سفتی در ناحیه پا
- کاهش دامنه حرکتی پا
- تورم مفصل یا مفاصل آسیب دیده
- مشکل در راه رفتن
- خار پاشنه
در صورت ابتلا به آرتروز پا چه باید کرد؟
اگر به آرتروز پا مبتلا هستید، بهتر است با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید تا به شما در بهبود دامنه حرکتی کمک کند. برای بهبود این بیماری باید سعی کنید پا را در حال حرکت نگه دارید. این کار را میتوان با تکان دادن مرتب انگشتان پا در حالت نشسته انجام داد. اگر پا شما متورم شده است، میتوانید کیسه یخ خرد شدهای که در یک پارچه مرطوب پیچیده شده است را به مدت ۱۵ دقیقه روی پا قرار دهید. اگر مشکلتان حاد است، میتوانید از حرارت مانند بطری آب گرم روی پای خود استفاده کنید. همچنین اگر مبتلا به آرتروز پا هستید، حتما از انجام فعالیتهایی که فشار زیادی بر روی پا ایجاد میکنند، خودداری کنید.
آرتروز یکی از انواع آرتریت ها میباشد. با انواع دیگر آرتریت ها آشنا شوید.
آرتروز پا چگونه تشخیص داده میشود؟
روشهای تشخیص آرتروز پا شامل موارد زیر میباشند:
- مطالعه سابقه پزشکی شما توسط پزشک و معاینه بالینی
- آزمایشی به نام تجزیه و تحلیل راه رفتن، که در آن پزشک نحوه راه رفتن شما را اندازهگیری میکند.
- عکس برداری با اشعه ایکس
آیا آرتروز پا راه درمانی دارد؟
اصلیترین روشهای درمان و بهبود آرتروز پا شامل موارد زیر میباشند:
- فیزیوتراپی انجام دهید. فیزیوتراپ علاوه بر تمرینات حرکتی برای افزایش فعالیت پا، تمرینات تقویتی و مناسب برای عضلات پا را به شما آموزش خواهد داد.
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن، درمان اصلی برای کاهش درد، تورم و قرمزی مرتبط با آرتروز میباشند. دارو NSAIDS به جلوگیری از تولید پروستاگلاندینها که گروهی از مواد شیمیایی هستند که در ایجاد درد و التهاب نقش دارند، کمک میکند. از آنجا که این داروها می توانند خطر مشکلات قلبی عروقی را افزایش دهند، حتماً قبل از مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است پزشک به جای این دارو، یک ضد التهاب موضعی مانند ژل ولتران را برای شما تجویز کند، که عوارض جانبی کمتری ایجاد میکند.
- برای درمان آرتروز پا و کاهش درد، بسیاری از پزشکان کرمهایی حاوی کپسایسین را که بخشی از فلفل چیلی است، برای فرد تجویز میکنند.
- ممکن است پزشک برای شما استروئید تزریق کند. اغلب از استروئیدهایی مانند کورتیزون برای کمک به روند التهابی حاد و تسکین درد در بیماران استفاده میشود. کورتیزون به عنوان ضد التهاب قوی عمل کرده و زمانی که به مفصل تزریق شود میتواند به کاهش تورم، التهاب و درد کمک کند. هنگامی که کورتیزون تزریق میشود، اثرات ضد التهابی آن بلافاصله شروع خواهند شد، اما تسکین یافتن درد حاصل از آرتروز پا، میتواند تا هفتهها زمان ببرد.
- هنگامی که آرتروز پا شدید میباشد و گزینههای درمانی دیگر اثر نداشته است، ممکن است از جراحی برای درمان استفاده شود.
انواع جراحیهای مورد استفاده برای درمان آرتروز پا
- جراحی آرتروسکوپی: این نوع جراحی معمولا در مراحل اولیه آرتروز استفاده میشود. در جراحی آرتروسکوپی، آرتروسکوپ که یک وسیله کوچک به اندازه مداد میباشد، در مفصل قرار میگیرد. این دستگاه تصویری را بر روی مانیتور قرار میدهد که توسط جراح مشاهده میشود. سپس جراح میتواند از پنس کوچک، چاقو و تراشنده برای تمیز کردن ناحیه مفصل استفاده کند. جراحی آرتروسکوپی میتواند به حذف هرگونه بافت خارجی یا خار در مفصل کمک کند.
- جراحی همجوشی: جراحی همجوشی که برای درمان آرتروز پا استفاده میشود، شامل ترکیب استخوانها با استفاده از میله، سنجاق، پیچ یا صفحه است. پس از بهبودی هم، استخوانها به هم چسبیده باقی خواهند مانند.
- جراحی تعویض مفصل: این نوع جراحی شامل جایگزینی مفصل مچ پا با ایمپلنت مصنوعی است و فقط در موارد نادر از این روش استفاده میشود.
افراد مبتلا به آرتروز پا چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
- از کفش راحت و مناسب وضعیت خود استفاده کنید. برای انتخاب کفش مناسب میتوانید با پزشک مشورت کنید.
- وزن خود را متعادل نگه دارید و از افزایش وزن خودداری کنید. افرادی که وزن بالاتری دارند در سنین پایینتر مبتلا به آرتروز پا میشوند و آرتروز آنها شدیدتر است. وزن اضافی بدن همچنین باعث افزایش التهاب هم میشود. حتی کاهش وزن خیلی کم هم باعث کاهش چشمگیر درد مفاصل و بهبود آرتروز خواهد شد.
- سعی کنید بیشتر حرکت کنید. حتی برای سالم ترین افراد نیز سخت است که برنامه ورزشی ثابتی داشته باشند، بنابراین برای کسانی که درد مفاصل دارند این کار به ویژه دشوار است. ورزش منظم سبک به حفظ عملکرد مفاصل کمک کرده، درد و خستگی را کاهش داده و سفتی عضلات را برطرف میکند. همچنین ورزش با کاهش وزن شما، فشار روی پاها را به حداقل میرساند.
- مصرف زردچوبه درمان مناسبی برای این بیماری است. برخی تحقیقات نشان میدهند زردچوبه در درمان آرتروز پا و دیگر آرتریتهای التهابی مانند RA مفید است.
- تا حد امکان پای خود را مداوم ماساژ دهید.
- از داروهای ضد درد استفاده کنید.
تمرینات مناسب برای آرتروز پا
7 تمرین زیر میتوانند به بهبود انعطاف پذیری و تحرک پا، تقویت عضلات و جلوگیری از سفتی و التهاب کمک کنند.
- انگشتان پای خود را به سمت پایین فشار دهید و پاشنه های خود را بالا بیاورید. پنج ثانیه نگه دارید و سپس برای پای بعد تکرار کنید.
- پای خود را به زانوی مقابل تکیه دهید. از یک دست برای گرفتن پشت پا و از انگشتان دست دیگر برای گرفتن انگشت شست پا استفاده کنید. سپس انگشتان پا را به مدت پنج ثانیه در هر جهت به بالا، پایین و به هر طرف بکشید.
- همه انگشتان پا را تا جایی که ممکن است از هم باز کنید و پنج ثانیه نگه دارید. هر بار روی یک پا تمرکز کنید یا هر دو را همزمان انجام دهید. سعی کنید با یک نوار لاستیکی در اطراف انگشتان پا برای ایجاد مقاومت، استفاده کنید.
- دو کاسه را جلوی صندلی روی زمین قرار دهید، به طوری که یکی جلوتر از دیگری باشد. دورترین نقطه را با ۲۰ تیله پر کنید. با انگشتان پای خود یک تیله را از کاسه بردارید و آن را در کاسه خالی بریزید. جهت را معکوس کنید و دوباره این کار را انجام دهید.
- یک توپ گلف یا یک راکت پلاستیکی را روی زمین کنار پای خود قرار دهید. یک پا را روی توپ قرار دهید و از پاشنه پا به سمت انگشتان پا بچرخید. هر پانزده ثانیه پا را عوض کنید. اگر توپی در دسترس نداشتید، میتوانید از یک بطری آب استفاده کنید.
- پای خود را روی زانوی مقابل قرار دهید. توپ پا را در یک دست و انگشتان پا را در دست دیگر بگیرید. به عقب فشار دهید تا بتوانید کشش پاشنه پا را در پشت ساق پا احساس کنید. پنج ثانیه نگه دارید و سپس برای پای بعد تکرار کنید.
- پای خود را روی زانوی مقابل قرار دهید. با یک دست درست بالای مچ پا و با دست دیگر پای خود را بگیرید. مفصل مچ پا را به آرامی در یک حرکت دایره ای به مدت پنج ثانیه بچرخانید.
همه این تمرینها را میتوانید در حالی که روی صندلی نشستهاید، انجام دهید. هر کدام از این حرکات باید برای هر دو پا و برای هر کدام ۱۰ مرتبه تکرار شود.