۷ علائم اصلی آرتروز گردن
آرتروز که از انواع آرتریت مفاصل میباشد، یکی از بیماریهای شایع در جهان است. افراد زیادی از کودک تا بزرگسال در سراسر جهان، گرفتار این بیماری میباشند. آرتروز میتواند در هر عضوی از بدن اتفاق بیفتد، اما شایعترین انواع آن آرتروز دست، پا، گردن و زانو میباشند، که در این مقاله به بررسی آرتروز گردن خواهیم پرداخت. اگر شما به هر کدام از انواع آرتروز مبتلا هستید، میتوانید با انجام حرکات ورزشی مناسب و رعایت نکات تغذیهای، به راحتی و در مدت زمان کمی این بیماری را درمان کنید. پس با ما در ادامه مقاله همراه باشید تا با این اصول آشنا شوید.
انواع آرتریت و تفاوت آن با آرتروز
آرتروز گردن چیست؟
آرتروز گردن زمانی اتفاق میافتد، که غضروف محافظ در مفصل گردن تجزیه میشود. در نتیجه این اتفاق، استخوانها بر روی یکیدیگر ساییده شده و باعث ایجاد تورم و درد در ناحیه گردن میشوند. اگر شما در گردن خود احساس سفتی میکنید یا هنگام چرخاندن سر دچار درد میشوید، ممکن است به آرتروز گردن مبتلا باشید. اغلب افراد بالای ۶۰ سال، به این نوع آرتروز مبتلا هستند.
آرتروز گردن چه علائمی دارد؟
علائم آرتروز گردن در هر فرد متفاوت است و حتی در بعضی از افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. اما به طور کلی این علائم شامل موارد زیر میباشند:
- احساس درد شدید در ناحیه گردن با انجام فعالیتهایی که در آنها گردن برای مدت طولانی در یک حالت نگه داشته شده است مانند رانندگی یا خواندن کتاب برای مدت طولانی
- سردرد
- سر و صدا یا احساس سایش در هنگام چرخش گردن
- گرفتگی عضلات در گردن و شانهها
- مشکل در راه رفتن
- ضعف در دستها یا پاها
- از دست دادن تعادل به دلیل فشرده سازی نخاع
- ابتلا به بیماری میلوپاتی و رادیکولوپاتی: این بیماریها، ریشه عصب نخاعی را تحت تأثیر قرار داده و باعث ایجاد علائمی مانند درد، ضعف و بی حسی در فرد میشوند.
تمرینات مناسب برای کاهش دردهای مفصلی مچ دست و اطراف آن
چه دلایلی باعث ایجاد آرتروز گردن میشوند؟
احتمال ابتلا به آرتروز گردن با افزایش سن به دلیل ساییدگی و پارگی طبیعی مفاصل در طول زمان، افزایش مییابد. اما به طور کلی عواملی که باعث بروز آرتروز گردن میشوند، شامل موارد زیر هستند:
- ژنتیک: آرتروز گردن ممکن است در نتیجه سابقه خانوادگی ایجاد شود.
- صدمه: آسیب مفصل در اثر پارگی غضروف و یا کپسول مفصلی محافظ، میتواند باعث شود غضروف زودتر از بین برود. آسیبهای مفصلی می توانند به دلایل مختلف برای فرد ایجاد شوند.
- شغل: مشاغلی که شامل حرکات بدنی سنگین و زیاد هستند، فشار بیشتری را بر ستون فقرات گردن وارد میکنند.
- وزن: افرادی که اضافه وزن دارند، زودتر دچار آرتروز گردن میشوند. زیرا وزن زیاد باعث فشار بیشتر روی مفاصل میشود.
آرتروز گردن چگونه تشخیص داده میشود؟
روشهای تشخیص آرتروز گردن شامل موارد زیر میباشند:
- معاینه فیزیکی: پزشک با گرفتن شرح حال و انجام معاینه فیزیکی فرد، شروع به تشخیص مشکل میکند. در معاینه فیزیکی، پزشک دامنه حرکت در گردن، قدرت، احساس و رفلکسهای شما را آزمایش میکند تا بررسی کند آیا در اثر آرتروز گردن، بر اعصاب یا نخاع شما فشار وارد شده است یا خیر. پزشک همچنین درباره اینکه علائم شما از چه زمانی آغاز شده، چه موقع درد اتفاق میافتد و چه چیزی دردتان را بهتر و بدتر میکند، سوال میپرسد.
- پرتو ایکس: پزشک ممکن است برای ارزیابی همترازی و بررسی تغییرات آرتروز، آزمایش اشعه ایکس را انجام دهد.
- MRI: اگر احتمال فشردگی اعصاب نخاعی یا نخاع وجود داشته باشد، ممکن است برای مشاهده ساختار دیسکها به MRI نیاز داشته باشید. در صورت عدم امکان انجام MRI، پزشک از سی تی اسکن با میلوگرام، که در آن برای مشاهده ساختارهای عصبی به کانال نخاعی رنگ تزریق میشود، استفاده میکند.
- EMG: ممکن است برای ارزیابی فشردهسازی عصب، الکترومیوگرافی یا EMG تجویز شود. EMG هدایت الکتریکی اعصاب بازوها را آزمایش میکند. اگر شما دارای چندین عصب فشرده یا فشردهسازی اعصاب در گردن و بازو باشید، پزشک احتمالا این آزمایش را برای شما انجام میدهد.
- آزمایش خون: پزشک ممکن است آزمایش خون را تجویز کند تا ببیند آیا آنتی بادی یا التهاب سیستمیک دارید که بتواند آرتریتهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، پسوریاتیک یا اسپوندیلیت انکیلوزان را آشکار کند.
همچنین بخوانید:۶ نکتهای که افراد مبتلا به آرتروز پا باید بدانند!
آرتروز گردن چگونه درمان میشود؟
در بیشتر موارد، آرتروز گردن بدون جراحی قابل درمان است. انواع روشهای درمانی آرتروز گردن شامل:
- مصرف مسکن و ضد درد: مصرف داروهای ضد درد و NSAID هایی مانند آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن میتوانند به تسکین درد و کاهش التهاب کمک کنند. مسکنهایی مانند استامینوفن نیز میتوانند به تسکین دردهای خفیف تا متوسط کمک کنند. در صورت عدم تاثیر این داروها، پزشک ممکن است یک ضد التهاب قویتر برای شما تجویز کند.
- داروهای تعدیل کننده: گردن درد ناشی از آرتروز التهابی معمولاً با داروی ضدروماتیسمی تعدیل کننده بیماری (DMARD) مانند متوترکسات برای RA درمان میشود. سایر DMARD های معمولی شامل لفلونومید، هیدروکسی کلروکین و سولفاسالازین هم برای آرتروز گردن استفاده میشوند. این داروهای تعدیل کننده به کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن که باعث التهاب و درد میشود، کمک میکنند.
- تزریق استروئیدها و بلوکهای عصبی: تزریق استروئیدها و بلوکهای عصبی به تسکین درد آرتروز گردن کمک میکند. برای درمان آرتروز گردن تزریق استروئید اغلب به فضای اپیدورال کانال نخاعی که ریشههای عصبی را احاطه کرده است، صورت میگیرد. انسداد با استفاده از بلوک عصبی، تزریق بی حسی موضعی نزدیک عصب یا گروهی از اعصاب مورد نظر برای مسدود کردن درد است. بسته به محل درد، انواع مختلفی از این مواد استفاده میشود. ممکن است با یک بار تزریق درد شما تسکین پیدا کند یا اینکه به چندین تزریق بلوک عصبی نیاز داشته باشید.
- فیزیوتراپی: اگر به دلیل تورم مفاصل ناحیه گردن، درد شما شدید شده باشد، پزشک ممکن است فیزیوتراپی را توصیه کند. درمان فیزیکی برای آرتروز گردن مستلزم انجام تمرینات خاص برای کمک به تقویت و کشش ماهیچههای ضعیف و تحت فشار است. فیزیوتراپی میتواند دامنه حرکتی عضو دچار آرتروز شده را بهبود بخشد.
- فرسودگی رادیویی: اگر دارو، فیزیوتراپی یا سایر روش های درمانی اثرگذار نباشند، ممکن است از روشی به نام فرسودگی رادیویی که مفاصل گردن را بی حس میکند، استفاده شود. در این روش، نوک سوزنی گرم شده، ناحیه کوچکی از بافت عصبی را گرم میکند تا از ارسال سیگنالهای درد جلوگیری شود. این روش ممکن است دائمی نباشد و نیاز به تجدید داشته باشد.
- جراحی آرتروز گردن: جراحی معمولا آخرین راهحل مورد استفاده برای درمان آرتروز گردن میباشد. اگر درد شدیدی دارید که با درمانهای دیگر تسکین نمییابد یا علائم آسیب عصبی دارید، پزشک ممکن است این روش را برای درمان توصیه کند.
برای درمان آرتروز گردن در خانه، چه اصولی را باید رعایت کرد؟
- فعالیت بدنی منظم در خانه: ممکن است احساس کنید وقتی گردن شما درد میکند نمیتوانید آن را حرکت دهید، اما غیر فعال بودن ممکن است سفتی عضلات را افزایش دهد و باعث از دست دادن تحرک گردن شما شود. انجام ورزشهایی که باعث کشش، تقویت و بهبود دامنه حرکتی میشوند، میتوانند به کاهش درد و صاف نگه داشتن گردن شما کمک کنند. توجه داشته باشید هنگام انجام تمرینات، گردنتان را به آرامی حرکت دهید، نه اینکه حرکات سریع و ناگهانی انجام دهید. پیادهروی، یوگا، شنا، ایروبیک در آب یا دوچرخه سواری برای درمان آرتروز گردن مناسب هستند.
- استفاده از یخ: کمپرس سرد را روی گردن قرار دهید تا التهاب، سفتی و تورم گردن شما کاهش یابد.
- درست بخوابید: استفاده از بالشی شبیه استوانه که در انحنای گردن شما قرار بگیرد، میتواند به تسکین درد شما کمک کند.
- سیگار نکشید: اگر سیگاری هستید سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن اثر برخی از داروهای مورد استفاده در درمان آرتروز گردن را، کاهش میدهد. همچنین انجام فعالیتهایی که علائم آرتروز را تسکین میدهند، مانند ورزش را برای شما سخت میکند.
- مراقب وضعیت نشستن خود باشید: هنگام نشستن پشت کامپیوتر، با استفاده از یک بالش، گردن خود را حمایت کنید. همچنین کامپیوتر را در سطح چشمان خود نگه دارید تا مجبور نباشید موقعیت گردنتان را با نگاه به بالا و پایین تغییر دهید.
- از تلفن به درستی استفاده کنید: هنگام صحبت با تلفن، از هدست استفاده کنید. این به شما کمک میکند تا کمتر بر روی گردن خود فشار وارد کنید. همچنین به جای خم کردن چانه برای استفاده از تلفنهمراه، دستگاه را در سطح چشمهای خود قرار دهید تا فشار بر روی گردنتان کاهش یابد.
- حالت خود را به طور متناوب تغییر دهید: تغییر حالت بدن میتواند به تسکین درد حاصل از آرتروز گردن کمک کند. وضعیت درست قرارگیری گردن، زمانی است که گوشها مستقیماً بالای شانهها بوده و شانهها به سمت عقب قرار گرفته باشند. با حفظ این وضعیت، فشار بر روی گردن و ستون فقرات شما به حداقل میرسد.
سخنی با مخاطب
آرتروز گردن بیماری خطرناکی نیست و در اغلب موارد با مصرف دارو و فیزیوتراپی و بدون جراحی قابل درمان است. پس اگر شما هم به این بیماری مبتلا هستید اصلا نگران نباشید و تنها سعی کنید نکاتی که در این مقاله گفته شده را رعایت کنید تا درد خود را تسکین دهید.
اگر تمایل دارید با روشهای درمانی و سایر اطلاعات مربوط به انواع آرتروز آشنا شوید، لینکهای زیر را لمس کنید.