۴ روش ساده برای پیشگیری از آرتروز دست
آرتروز شایعترین نوع آرتریت است که هر ساله میلیونها نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. آرتروز زمانی اتفاق میافتد که غضروف حفاظتی در انتهای استخوانها، از بین برود. اگرچه آرتروز میتواند به هر مفصلی آسیب برساند، اما این اختلال بیشتر مفاصل پا، زانو، گردن و دست را درگیر میکند. علائم آرتروز در اغلب مواقع قابل کنترل است. با فعال ماندن، حفظ وزن سالم و رعایت چند نکته ساده ولی مهم، به راحتی میتوان به تسکین درد و بهبود کامل آرتروز کمک کرد.
آرتروز دست چیست؟
آرتروز دست (OA) یک بیماری مزمن شایع است که میتواند یک یا چند مفصل در ناحیه دست را تحت تاثیر قرار دهد و باعث التهاب و درد شود. آرتروز دست میتواند در مچ، مفصل پایه که شست و مچ را به هم متصل میکند، نوک انگشتان و بند انگشتان میانی، رخ دهد.علاوه بر درد در ناحیه دست،هنگام چرخاندن سرنیز درد احساس میکنید؟ پیشنهاد میکنیم راجع به آرتروز گردن بیشتر مطالعه کنید!
چه علائمی نشاندهنده ابتلا به آرتروز دست هستند؟
علائم آرتروز دست در افراد مختلف متفاوت بوده و به مفاصل آسیب دیده و میزان فعالیت فرد بستگی دارد. اما به طور کلی، اغلب افراد مبتلا به آرتروز دست این علائم را تجربه خواهند کرد.
- احساس درد در ناحیه دست بعد از فعالیت طولانی
- سفتی مفصل که ممکن است بیشتر در صبح اتفاق بیفتد.
- مشکل در حرکت انگشتان
- احساس گرفتگی
- تورم و حساسیت در مچ دست یا اطراف آن
- خار استخوان که در موارد پیشرفته آرتروز دست ایجاد میشود
اصلیترین علل ایجاد آرتروز دست کدامند؟
با اینکه علت دقیق آرتروز دست ناشناخته است، اما این بیماری اغلب به دلیل سایش و پارگی مفصل در طول زمان ایجاد میشود. همچنین احتمال ابتلا به آرتروز، در افرادی که دارای سابقه خانوادگی این بیماری هستند، بیشتر میباشد.
چه عواملی میتوانند خطر ابتلا به آرتروز دست را افزایش دهند؟
- داشتن سابقه خانوادگی درد مفصلی دژنراتیو دست
- داشتن شغلی که در آن فرد مجبور به حمل اجسام سنگین باشد.
- آسیبهای قبلی وارد شده به دست
- متولد شدن با مفاصل بدشکل یا غضروف معیوب
البته جنسیت هم بر روی آرتروز اثرگذار است. به طوریکه زنان نسبت به مردان، بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز هستند.
متخصصان برای تشخیص آرتروز دست از چه روشهایی استفاده میکنند؟
روشهای تشخیص آرتروز دست، عموما شامل موارد زیر میباشند:
- اشعه ایکس: در برخی موارد، پزشک اشعه ایکس را برای بررسی از بین رفتن غضروف تجویز میکند.
- MRI: گاهی پزشک ممکن است از MRI برای بررسی دقیقتر استخوانها و بافتها استفاده کند.
- آزمایش خون: علائم آرتروز دست میتواند مشابه سایر بیماریهای مفصلی باشد. به همین دلیل پزشک ممکن است آزمایش خون را برای بررسی وجود سایر انواع آرتریت پیشنهاد کند.
- مایع مفصلی: برخی از متخصصان، آزمایش مایع مفصلی را برای بررسی التهاب در مفاصل تجویز میکنند. این آزمایش به پزشک کمک میکند تا تشخیص دهد که آیا آرتروز دست فرد مربوط به بیماریهای رسوب کریستال مانند نقرس میباشد یا خیر.
چه روشهای درمانی برای آرتروز دست وجود دارد؟
- مصرف دارو: داروهای ضد درد باعث تسکین درد حاصل از آرتروز میشوند. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن هم برای درمان در مراحل اولیه بیماری موثر هستند. استفاده از ژل دیکلوفناک نیز به عنوان درمانی برای آرتروز به شمار میرود.
- تزریق داروهای ضد التهابی: اگر داروهای خوراکی اثرگذار نباشند، پزشک ممکن است از تزریق استفاده کند. تزریق داروهای ضد التهابی استروئیدی، باعث تسکین مفاصل ملتهب میشود.
- تمرینات: اگر دست شما بدون حرکت بماند، به مرور زمان عضلات آن سفت شده و باعث افزایش درد در این ناحیه میشود. به همین دلیل بهتر است هر روز چندین مرتبه چند تمرین ساده را انجام دهید تا به حفظ انعطاف پذیری دستان خود کمک کنید.
تمرینات مناسب برای حفظ انعطاف پذیری دستها و درمان آرتروز دست
- خم شدن انگشتان دست: انگشتان میانی خود را طوری خم کنید که انگار میخواهید با دست چنگ بزنید. سپس دوباره انگشتان خود را صاف کنید.
- مشت : مشت خود را به آرامی باز و بسته کنید.
- لمس انگشتان: به نوبت انگشت شست خود را تا جایی که برای شما دردناک نباشد، به نوک انگشتان خود نزدیک کنید.
- حرکت انگشتان روی سطح: انگشتان خود را روی یک سطح به سمت جلو و عقب حرکت دهید.
- توپ: یک توپ کوچک را در دست خود قرار داده و به آرامی آن را فشار دهید.
- کمپرس سرد و گرم: استفاده از کمپرس سرد و گرم برای تسکین درد و کاهش تورم مناسب است.
- دستکش های ضد آرتروز: این دستکشها برای کاهش درد و تورم طراحی شدهاند و به مروز زمان تحرک دستان شما را بهبود میبخشند.
- آتل: ممکن است پزشک از آتل حلقهای برای حمایت از مفاصل دست استفاده کند.
- رژیم غذایی: پیروی از یک رژیم غذایی سالم، شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه، غلات کامل و گوشت بدون چربی و همچنین مصرف کم قند، برای سالم ماندن بدن شما و درمان آرتروز ضروری است.
- عمل جراحي: اگر دیگر روشهای درمانی روی آرتروز اثرگذار نباشند و درد شما شدید باشد، پزشک ممکن است از جراحی برای درمان استفاده کند. جراحی آرتروز دست شامل ترکیب استخوانهای کناری مفصل آرتروز با یکدیگر یا بازسازی مفاصل است. در روش بازسازی، از بافت نرم نقاط مختلف بدن شما یا سایر مواد بی اثر برای جایگزینی غضروف فرسوده، استفاده میشود.
مصرف کدام مواد غذایی برای افراد دارای آرتروز دست مناسب میباشد؟
موادی که برای شما مفید میباشند شامل:
- انگور قرمز یا بنفش
- پیاز قرمز
- سیب قرمز
- انواع توتها
- کلم بروکلی
- سبزیجات
- گیلاس
- آلو
- مرکبات
همچنین مصرف محصولات حاوی فلاونوئیدهای زیاد و میوهها و سبزیجات تیره رنگ که میتوانند التهاب را در سراسر بدن کنترل کنند، توصیه میشود.
بهترین روشهای جلوگیری از ابتلا به آرتروز دست
برخی از اقداماتی که میتوانید برای پیشگیری از آرتروز دست انجام دهید عبارتند از:
- مدیریت دیابت: در صورت ابتلا به دیابت، با مدیریت قند خون خود میتوانید خطر ابتلا به آرتروز را کاهش دهید. سطح بالای قند میتواند باعث التهاب و از بین رفتن غضروف شود.
- داشتن فعالیت بدنی: با انجام ورزش سبک به مدت ۳۰ دقیقه و ۵ روز در هفته میتوانید تا حد زیادی از آسیب به مفاصل جلوگیری کنید. در حین انجام ورزش احتیاط کنید تا به مفصل دست خود آسیب نزنید.
- جلوگیری از آسیب: شکستگی، دررفتگی و پارگی رباطها خطر ابتلا به آرتروز را در آینده افزایش میدهد.
- برنامه غذایی مناسب: رعایت برنامه غذایی مناسب و مصرف موادی که قبلتر گفته شد برای پیشگیری و درمان آرتروز دست مناسب هستند.
کلام آخر
اگر چه درمان نشدن آرتروز دست میتواند منجر به شکل غیر طبیعی آن شود، اما خوشبختانه این بیماری، یک بیماری قابل درمان و کنترل است. بهتر است در صورت داشتن هر کدام از علائم گفته شده از این بیماری، زودتر با یک پزشک مشورت کنید تا با پیش گرفتن سریع روند درمانی، از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنید.