بهترین روشهای مورد استفاده برای درمان ریزش مو
اگر شما هم بعد از شستن موهای خود، متوجه مقدار زیادی مو در کف حمام شدهاید، در سر خود لکههای طاسی پیدا کردهاید، تودههای زیاد مویی که بعد از شانه زدن در برس جمع شده یا موهایی که بر روی نقاط مختلف زمین خانهتان پراکنده شده، شمارا نگران کرده است، این مطلب میتواند بهترین منبع برای کمک به شما در درمان ریزش مویتان باشد.
برای اغلب افراد مخصوصا بانوان ریزش مو بسیار ترسناک و نگرانکننده است. بسیاری از افراد تصور میکنند هر گونه ریزش مویی با هر شدتی نیاز به درمان دارد، در حالیکه ریزش روزانه تا ۱۰۰ تار مو، بخشی از تعادل طبیعی بدن میباشد. در واقع هر روز تعدادی مو میریزند و تعدادی دیگر رشد میکنند. زمانی ریزش مو نیاز به درمان دارد که این تعادل بر هم بخورد و وقتی مو میریزد، تعداد کمتری مو رشد کند، یا اینکه تعداد موهایی که میریزند خیلی زیاد باشد. ریزش مو میتواند ناگهانی یا به تدریج ایجاد شود و موقتی یا دائمی باشد.
چندین نوع ریزش مو با علل و روشهای درمان مختلف وجود دارند، که در ادامه همه آنها را برایتان شرح میدهیم.
چرخه رشد مو
ابتدا با چرخه رشد مو شروع میکنیم. جالب است بدانید که رشد مو سه مرحله دارد:
- مرحله آناژن (رشد): این مرحله میتواند بین دو تا هشت سال زمان ببرد. تقریبا ۹۰ درصد از موهای بدن این مرحله را طی میکنند. موهای کوتاهتر شما مانند مژهها، ابروها و موهای روی دستها مرحله آناژن کوتاهتری دارند.
- فاز کاتاژن (گذار): این مرحله زمانی است که فولیکولهای مو کوچک میشوند، که حدود دو تا سه هفته طول میکشد.
- مرحله تلوژن (استراحت): مرحله تلوژن حدود دو تا چهار ماه طول میکشد و در پایان این مرحله موها میریزند.
ریزش مو چند نوع دارد؟
سه نوع ریزش مو وجود دارد که ممکن است در شما دیده شود:
- آناژن افلوویوم: این ریزش مو توسط داروهایی ایجاد میشود که فولیکول مو در حال رشد را مسموم میکنند.
- تلوژن افلوویوم: این نوع ریزش مو به دلیل افزایش تعداد فولیکول های مو در فاز تلوژن است که در آن موها میریزند.
- آلوپسی آندروژنتیک یا طاسی: این شایعترین نوع ریزش مو میباشد، که در آن موهای بالا یا کناره سر نازک شده و شروع به ریزش میکنند.
چه دلایلی میتوانند باعث ریزش مو شوند؟
عوامل زیادی هستند که میتوانند باعث ریزش مو شوند. دلایل ریزش موی شما ممکن است هر کدام از موارد زیر باشند:
- ارث: شایع ترین علت ریزش مو، عوامل ژنتیکی و ارثی میباشند. هم مردان و هم زنان ممکن است به این نوع ریزش مو مبتلا شوند، که اصطلاح پزشکی آن، آلوپسی آندروژنیک است. در آلوپسی، ژنهایی که به ارث بردهاید، باعث میشوند فولیکولهای موی شما کوچک شده و در نهایت رشد مویتان متوقف شود. در زنان، اولین علامت قابل توجه ریزش موی ارثی، معمولاً نازک شدن تار موها است. اما در مردان اولین علامت، اغلب عقب رفتن خط مو یا نقطه طاسی در بالای سر آنها است.
- سن: با افزایش سن، رشد مو کند شده و فرد دچار ریزش مو میشود. در برخی مواقع، فولیکولهای مو رشد مو را متوقف میکنند، که باعث نازک شدن موهای سر میشود.
- تغییرات هورمونی: این تغییرات که میتوانند باعث ریزش موی موقت در شما شوند، ممکن است در اثر بارداری، زایمان، یائسگی و قطع مصرف قرصهای ضدبارداری رخ دهند. یکی از علل شایع بر هم خوردن تعادل هورمونی در بانوان، داشتن کیست تخمدان و به خصوص تخمدان پلی کیستیک میباشد، که در صورت عدم درمان به موقع میتواند باعث ریزش مو و بسیاری از عوارض جدی دیگر در شما شود.
همچنین بخوانید: ریزش موی شدید میتواند از عوارض جدی بیماری دیگر باشد!
- بیماریها: برخی از بیماریها مانند بیماری تیروئید، آلوپسی آره آتا (یک بیماری خود ایمنی که به فولیکولهای مو حمله میکند و باعث ریزش مو میشود)، عفونتهای پوست سر، بیماریهای که باعث ایجاد زخم میشوند مثل لیکن پلان و برخی از انواع لوپوس، میتوانند منجر به ریزش مو شوند.
- داروها: ممکن است ریزش مو به دلیل مصرف داروهای مورد استفاده برای درمان برخی از بیماریها، مانند سرطان، آرتروز، فشار خون بالا، افسردگی و مشکلات قلبی، ایجاد شود.
- شوک و استرس: یک شوک فیزیکی یا احساسی، مانند مرگ یکی از اعضای خانواده، کاهش وزن شدید و سریع، تب بالا و... ممکن است باعث ریزش موی قابل توجه در شما شود.
- کشیدن موها: کشیدن خیلی محکم موها به عقب، به فولیکولهای مو فشار وارد کرده و باعث ریزش مو میشود. اگر جزو افرادی هستید که موهای خود را محکم بالای سرتان میبندید، حتما توجه داشته باشید که به طور مداوم و طولانی این کار را انجام ندهید.
- رژیم غذایی: رژیم غذایی فاقد پروتئین، آهن و سایر مواد مغذی و مصرف زیاد غذاهای فرآوری شده، میتواند منجر به نازک شدن و ریزش موها شود.
- مراقبت از مو: رنگ کردن موها، صاف کردن با سشوار و اتوی مو یا انجام مداوم هر کار دیگری که باعث آسیب دیدن مو میشود، میتواند منجر به ریزش موی شدید در شما شود.
- پسوریازیس: پسوریازیس که یک بیماری پوستی مزمن خودایمنی است، ممکن است در برخی مواقع اگر روی پوست سر ایجاد شود، منجر به ریزش مو شود.
- عفونت مقاربتی: در صورت عدم درمان، عفونتهای مقاربتی مانند سیفلیس، میتواند منجر به ریزش موی تکه تکه در پوست سر، ابروها، ریش و نقاط دیگر شود.
- سم: مسموم شدن میتواند منجر به ریزش مو شود. سمومی که میتوانند باعث ریزش مو شوند عبارتند از آرسنیک، تالیم، جیوه و لیتیوم. همچنین مصرف مقادیر زیاد ویتامین A یا سلنیوم نیز اثر سمی دارد و میتواند باعث ریزش مو شود.
لوپوس چه نوع بیماری است و چه علائمی در بدن ایجاد میکند؟
رابطه بین ریزش مو و یائسگی در زنان چیست؟
در دوران یائسگی و بعد از آن، ممکن است به دلیل تغییر سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون، فولیکولهای مو کوچکتر شده در نتیجه موهای شما شروع به نازک شدن، رشد بسیار کم و ریزش کنند. بهتر است حتما در این دوران با پزشک خود مشورت کنید، تا بتوانید با کمترین مشکل و عوارض، دوره یائسگی خود را به پایان برسانید.
پزشک چگونه تشخیص میدهد شما ریزش مو دارید؟
ریزش مداوم مو اغلب نشان دهنده یک مشکل اساسی در سلامت شما است. به همین دلیل تشخیص دقیق علت آن و اقدام به درمان، اهمیت بسیار زیادی دارد. پزشک یا متخصص پوست، بر اساس معاینه فیزیکی و سابقه سلامتی، میتواند علت ریزش مو در شما را تعیین کند. در برخی موارد، با اعمال تغییرات ساده در رژیم غذایی خود میتوانید جلوی ریزش مو را بگیرید. اگر متخصص پوست شما به یک بیماری خودایمنی یا پوستی مشکوک باشد، ممکن است از بخش کوچکی از پوست سر شما نمونه برداری کند. همچنین آزمایشات خون نشاندهنده سطوح ویتامینها و مواد معدنی (مانند ویتامین D، ویتامین B، روی و آهن) و سطوح هورمونی (از جمله تیروئید و هورمون های جنسی) نیز به دلیل تاثیر بر روی ریزش مو، ممکن است برای تشخیص علت استفاده شوند.
آیا کرونا روی ریزش مو تاثیر دارد؟
دهها نفر پس از بهبودی از بیماری کووید-۱۹، ادعا کردند دچار ریزش موی شدیدی شدهاند، که گمان میکنند از عوارض این بیماری است. پزشکان بر این باور هستند که استرس فیزیکی و عاطفی ناشی از کرونا، ممکن است منجر به یک وضعیت ریزش مو برگشتپذیر به نام تلوژن افلوویوم شود. این نوع ریزش مو چند ماه پس از یک رویداد استرس زا یا ناگهانی مانند پریشانی عاطفی، جراحی بزرگ یا تب بالا ایجاد میشود. از آنجایی که یکی از علائم کرونا که ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به این بیماری رخ دهد، تب میباشد، و همچنین به دلیل استرسی که بیماران در اثر ابتلا به کرونا تجربه میکنند، احتمال دارد کرونا باعث تلوژن افلوویوم شود. اما ریزش مو هنوز در سایتهای اصلی پزشکی به عنوان یک علامت برای کرونا ثبت نشده است و مورد تایید نیست.
ریزش مو چگونه درمان میشود؟
روشهای درمان ریزش مو شامل مصرف دارو، جراحی، پیآرپی، مزوتراپی و میکرونیلدینگ میباشند، که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم.
درمان دارویی ریزش مو
داروها اولین درمان مورد استفاده برای ریزش مو می باشند. داروهای بدون نسخه مورد استفاده برای درمان، معمولاً شامل کرمها و ژلهای موضعی هستند که باید آنها را مستقیماً روی پوست سر خود بمالید. رایجترین این محصولات حاوی مادهای به نام ماینوکسیدیل (Rogaine) هستند که ممکن است علاوه بر درمان ریزش مو، باعث تحریک پوست سر و رشد مو در نواحی مجاور مانند پیشانی یا صورت شوند. پزشکان داروی خوراکی فیناستراید (Propecia) را برای طاسی با الگوی مردانه تجویز میکنند. عوارض جانبی نادر فیناستراید شامل کاهش میل جنسی و اختلال در عملکرد جنسی است. همچنین پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون را تجویز کند. افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا میتوانند از این دارو برای کاهش التهاب و سرکوب سیستم ایمنی نیز استفاده کنند. داروهای مورد استفاده برای درمان ریزش مو ممکن است عوارض داشته باشند.
عوارض جانبی احتمالی داروهای ریزش مو:
- احتباس مایعات و تورم در ساق پا
- فشار خون بالا
- آب مروارید
- قند خون بالا
- عفونت
- پوکی استخوان
- پوست نازک و حساس
- گلو درد
- گرفتگی صدا
جراحی
گاهی اوقات، داروها برای جلوگیری از ریزش مو کافی نیستند. در این حالت از روشهای دیگر مانند جراحی برای درمان استفاده میشود. ۳ نوع جراحی برای ریزش مو وجود دارد:
- کاشت مو: جراحی کاشت مو شامل جابجایی شاخههای کوچک پوست، هر کدام با چند تار مو، به قسمتهای طاس پوست سر است. این روش برای افراد مبتلا به طاسی ارثی به خوبی کار میکند. ممکن است برای نتیجه قطعی، در طول زمان به چندین عمل جراحی نیاز داشته باشید.
- فلپ: در روش فلپ، جراح قسمتی از پوست سر را که دارای مو است بر روی یک تکه طاس جمع میکند که یک نوع کاهش پوست سر میباشد.
- انبساط بافت: این روش که میتواند نقاط طاس سر را بپوشاند، نیاز به دو عمل جراحی دارد. در اولین جراحی، جراح یک منبسط کننده بافت را در زیر قسمتی از پوست سر شما که دارای مو است و در کنار نقطه طاسی قرار دارد، میگذارد. پس از چند هفته، منبسط کننده قسمتی از پوست سر شما را که دارای مو است، گسترش میدهد. در جراحی دوم، جراح شما منبسط کننده را برمیدارد و ناحیه منبسط شده را روی نقطه طاس سر شما قرار میدهد.
این درمانهای جراحی برای درمان ریزش مو معمولا گران هستند و میتوانند باعث ایجاد عوارضی شوند، مانند:
- رشد مو تکهای
- خون ریزی
- ایجاد زخم
- عفونت
- عدم اثرگذاری جراحی و نیاز به تکرار عمل
PRP (پیآرپی)
تزریق پلاسمای غنی از پروتئین (PRP) نیز برای تشدید رشد مو استفاده میشود. در این روش ابتدا خون گرفته شده از بیمار را سانترفیوژ میکنند. این خون غلیظ و غنی از پلاکت است. تزریق این خون به نقاط طاس سر، بعد از گذشت چند ماه، باعث رشد مو در آن ناحیه میشود. این تزریقات معمولا دو تا سه بار در طول شش هفته انجام میشوند. البته ممکن است برای نتیجه بهتر تعداد دفعات تزریق بیشتر شود.
میکرونیدلینگ
در میکرونیدلینگ مو با استفاده از یک دستگاه غلتکمانند که سوزنهایی روی آن قرار دارد، انجام میشود. به این صورت که متخصص پوست این دستگاه را روی ناحیهای از سر شما که طاس یا کم مو است، قرار میدهد و به وسیله آن آسیبهای جزئی روی پوست سر وارد میکند. این زخمهای روی پوست سر، باعث آزاد شدن عوامل تقویت کننده رشد مو میشوند. برای کاهش درد در این روش، پزشک از بی حسی موضعی برای شما استفاده میکند.
مزوتراپی
مزوتراپی تکنیکی است که در آن از تزریق ویتامینها، آنزیمها، هورمونها و عصارههای گیاهی برای جوانسازی، حذف چربیهای اضافی و همچنین بهبود ریزش مو استفاده میکنند. در این روش از سوزنهای بسیار ظریف برای تزریق یک سری مواد به لایه میانی پوست استفاده میشود.
چگونه میتوان از ریزش مو جلوگیری کرد؟
برای داشتن موهایی پر پشت و جلوگیری از ریزش مو، لازم است نکات زیر را رعایت کنید.
- از دم اسبی و بستن محکم موهای خود، خوددای کنید. با گذشت زمان این مدلها به فولیکول مو شما آسیب میزنند.
- حتما از یک رژیم غذایی متعادل که حاوی مقادیر کافی آهن و پروتئین است استفاده کنید.
- از شامپوها و ماسکهای مناسب برای جنس موی خود استفاده کنید.
- حتما موهای خود را یک روز در میان بشویید و آن را با حرارت ملایم خشک کنید.
- سعی کنید کمتر از سشوار، اتو مو و رنگ مو استفاده کنید.
- هنگامی که میخواهید موهایتان را حالت دهید حتما زمانی که موهایتان کاملا خشک است، این کار را انجام دهید.
- کوتاه کردن مداوم موهایتان، به پرپشت شدن موها و جلوگیری از ریزش مو کمک میکند.
- از ویتامینها و مکملهای غذایی استفاده کنید.
ویتامینهای مناسب برای جلوگیری از ریزش مو
- ویتامین A
- ویتامین B
- ویتامین C
- ویتامین D
- ویتامین E
- آهن
- روی
- سلنیوم
کلام اخر
داشتن موهایی سالم و حجیم از آرزوهای همه افراد، مخصوصا خانمها میباشد. با رعایت نکات ساده روزمره و مصرف کافی ویتامینها میتوانید سلامت موهای خود را تضمین کنید. اما اگر ریزش موی ارثی دارید و روشهای دارویی و تغذیهای روی شما جواب نمیدهد، میتوانید از کاشت مو و روشهای دیگری که در طول مقاله ذکر شد برای بهبود موهای خود استفاده کنید.