نحوه استفاده از تشک مواج
برای جلوگیری از بیماری زخم بستر، از تشکهای مخصوصی به نام تشک مواج، استفاده میشود.
بسته به نوع بیماری و طولانی شدن دوره درمان، ممکن است بیماران مجبور باشند که مدت زیادی را در بستر بمانند تا طول دوره درمان آن ها تکمیل شود. طولانی شدن این دوره درمانی، موجب تحرک کمتر فرد و سپری شدن ساعات زیادی از روز را در بستر بیماری میشود. در این شرایط، محل اتصال بدن با بستر، متحمل فشار اضافه میشود. فشاری که از طرف تخت و همچنین وزن بیمار به قسمتی که با تخت در اتصال است وارد میشود، موجب آن میشود تا در قسمت مربوطه، خون به درستی قابل گردش نباشد و همین امر میتواند باعث مرگ سلولی و در نتیجه کبودی، درد و خون مردگی بر روی بدن افراد شود. همچنین زانوها، پشت سر، پاشنه و قوزک پا، سر شانهها و به طور کلی قسمتهایی از بدن که در تماس با تخت قرار دارند و بافت کمتری نسبت به دیگر نقاط بدن دارند، در معرض آسیب هستند. در این شرایط از تشک مواج استفاده میشود که با ساختار و نحوه استفاده از آن، در ادامه آشنا خواهید شد.
جهت مشاهده و خرید تشک های مواج در انواع مختلف با قیمت مناسب، کلیک کنید!
تشک مواج چه کاربردی دارد؟
بیشترین کاربردی که تشکهای مواج دارد، برای جلوگیری از زخم بستر است؛ ولی به غیر از این مورد، تشکهای مواج برای افرادی که جراحت در کمر، نخاع و گردن را دارند، نیز مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل اینکه تشک مواج میتواند سیستم مهرهها و جایگیری مناسب فرد در تشک را هدایت کند.
همچنین تشکهای موج دار از انواع بیماریهای پوستی جلوگیری کرده و بعضی از این مدل تشکها به غیر از تخت، در سطوح دیگر مانند صندلی یا ویلچر هم قابل استفاده میباشند. البته تشکهای غیر استاندارد، میتواند باعث شروع ناراحتیهای پوستی شود. همچنین اگر رویه تشکی که استفاده میکنید از الیاف نباشد، امکان دارد آلرژی و خارش و سوزش را برای شما ایجاد کند.
اهداف استفاده از تشک مواج کدامند؟
- ایجاد حرکات تناوبی و طبیعی بدن
- توزیع و کاهش فشار سطحی طولانی مدت
- کمک به رسیدن اکسیژن و مواد غذایی به بافت
- عدم اختلال در تعریق و تعرق طبیعی بدن
- تسریع در بهبود زخمهای فشاری قبلی
- پیشگیری از تشکیل زخمهای فشاری جدید
انواع زخم بستر
- زخم بستر درجه ۱: پوست هنوز شکننده نشده است، اما تغییر رنگ به ارغوانی یا قرمز وجود دارد و پوست تحریک شده حس گرمتر شدن نسبت به پوست اطراف دارد. در این مرحله میتوان با کاهش فشار در آن منطقه، از زخم بستر جلوگیری کرد.
- زخم بستر درجه ۲: پوست ممکن است شکسته یا تاول زده و پوست اطراف آن تحریک شده و ملتهب به نظر خواهد رسید. همچنین ضخامت جزئی در لایه اپیدرم، درم و یا هر دو ظاهر شده است.
- زخم بستر درجه ۳: زخم گسترش پیدا کرده و ظاهر دهانه دارد، ضخامت بیشتری پیدا کرده است و دردناک است.
- زخم بستر درجه ۴: تحریب گسترده بافت و آسیب دیدگی استخوان، عضلات تاندونها و مفاصل وجود دارد و عمق زخم بیشتر است. خطر ابتلا به عفونت در این درجه از زخم بستر، بسیار بالا است.
تشک مواج چند نوع دارد؟
تشک های مواج در ۳ نوع موجود میباشند:
- تخم مرغی
- سلولی
- سنسوری
تشک مواج تخم مرغی
- از لحاظ ظاهری به شکل شانه تخم مرغ میباشد.
- تحمل وزن در این نوع از تشکها بین ۱۱۰-۹۰ کیلوگرم میباشد.
- برای کسانی که به بیماری زخم بستر درجه ۱ یا ۲ دچار شدهاند، مناسب میباشد.
- قیمت این تشک مواج تخم مرغی کمتر میباشد.
تشک مواج سلولی
- از لحاظ ظاهری به صورت لولههایی در کنار هم چیده شدهاند، میباشد.
- تحمل وزن در این نوع از تشک ها بین ۱۴۵-۱۲۰ کیلوگرم میباشد.
- برای کسانی که به بیماری زخم بستر از درجه ۲ به بالاتر دچار شدهاند، مناسب میباشد.
- قیمت آن از نوع تخم مرغی بیشتر است.
تشک مواج سنسوری
- از لحاظ ظاهری همانند تشک مواج سلولی میباشد.
- قابلیت تحمل هر وزنی را دارد.
- برای کسانی که زخم بسترشان پیشرفت کرده است، مناسب میباشد.
- قیمت آن به نسبت دو نوع دیگر خیلی بیشتر است.
در هنگام خرید یک تشک مواج، چه نکاتی را باید در نظر بگیریم؟
- هزینه خرید: تشکهای مواج معمولا گرانتر از تشکهای عادی و رایج در بازار هستند، ولی باید در نظر گرفت که چه خواستهای از تشکی که میخواهیم خریداری کنیم باید داشته باشیم، تا مجبور به پرداخت هزینههای گزاف نشویم.
- اندازه تشک: تشکهای موج دار یا تشکهای مواج در اندازه و شکلهای مختلفی موجود هستند، ولی خریدن اندازه دلخواه مانند ارتفاع و طول و عرض تشک، بسیار موضوع مهم و قابل توجهی است.
- توانایی تحمل وزن بیمار: تشکی مناسب است که وزن بیمار را به راحتی تحمل کند؛ به دلیل این که اگر تحمل وزن تشک بیشتر باشد، میتواند جلوی مشکلات را بگیرد.
- امکان شستشوی راحت
- ضد تعرق
- رطوبت پذیری مناسب و امکان جذب رطوبت
- انعطاف پذیری تشک
انواع مصرف تشک مواج
یک سری از تشکهای مواج برای استفاده معمولی هستند و در بعضی از شرایط خیلی از افراد برای بیماری که دارند باید تشکهای مواج تهیه کنند.
در قسمت نوع مصرف باید این موضوع را قید کنیم که بستری در این تشکها به دوسته موقت و دائمی تقسیم میشود:
- بستریهای موقت: بعضی از افراد برای این که مهمانهای خود را به خوابی لذت بخش دعوت بکنند تشکهای مواج را جایگزین تشکهای عادی و معمولی خود کردهاند و برخی دیگر برای بیماریهای موقت مانند کمر درد و یا گردن دردهای سطحی از تشکهای مواج استفاده میکنند.
- بستریهای دائمی: افرادی که از ناراحتی گردن درد، کمر درد و ... رنج میبرند، باید این مسئله را کاملا جدی بگیرند که نیاز به یک استراحت مناسب و خوابی آسوده دارند.
تشکهای مواج باید بر روی تشکهایی که نه بسیار نرم و نه بسیار سفت هستند مورد استفاده قرار گیرند. لازم به ذکر است که تشکهایی که بسیار نرم هستند، باعث از بین رفتن کارایی تشکهای مواج و تشکهایی که بسیار سفت هستند، باعث آسیب رسیدن به بیمار می شوند.
قطعات کلی تشک مواج
- روکش از جنس پلی اورتان جهت جلوگیری از آلودگی داخل تشک
- سلولهای قابل تعویض
- ولوم تنظیم حجم هوای خروجی
- روکش pu جداگانه قابل شستشو و قابل اتوکلاو
- پمپ هوا
- آلارم دیداری و شنیداری
- سیستم تخلیه سریع جهت cpr
- فیلتر هوای ورودی به پمپ
چگونه تشک مواج را راهاندازی کنیم؟
برای راهاندازی دستگاه، ابتدا باید ۲ شیلنگ دستگاه را از یکسو به ۲ خروجی موتور کمپرس و از سوی دیگر به ۲ ورودی تشک متصل کرد. سپس دستگاه را روشن کرده و به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید و بعد یک ملحفه بر روی تشک پهن کنید و بیمار را روی تشک بخوابانید. لازم به ذکر است که موتور کمپرس دستگاه باید شبانه روز روشن باشد و هر ۲ شبانه روز، یک ساعت به دستگاه استراحت دهید. همچنین دقت داشته باشید که زمانی که بیمار از تشکهای مواج استفاده نمیکند، باید پمپ آن را به حالت خاموش تغییر داد.
در ضمن مصرف برق این دستگاهها مانند یک لامپ کم مصرف میباشد، پس نگران پول برق نباشید.
نحوه نگهداری و نظافت تشک مواج در هنگام استفاده
در هنگام نگهداری از تشک مواج، نکات زیر را رعایت کنید:
- شستشو و ضد عفونی تشک قبل از هر نوبت انتقال تشک، جهت هر گونه تعمیر شرکتی، جهت جلوگیری از انتقال عفونت و آلودگی
- اطمینان از استحکام پمپ هوا بر روی تخت
- عدم استفاده از الکل و محلولهای دارای کلرووایتکس برای شستشوی روکش تخت
- بررسی دورهای کلیه لولههای انتقال هوا از جهت تا خوردگی و پوسیدگی
- عدم شستشوی تشک مواج و تیوپهای مربوطه با ماشین لباسشویی
- جلوگیری از تماس از اشیا تیز و برنده با تشک و روکش
- بررسی دورهای شیر cpr برای جلوگیری از نشت هوا
- بررسی دورهای فیلترهای تصفیه هوای ورودی به تشک
- جلوگیری از هرگونه ضربه به پمپ هوا
نحوه نگهداری تشک مواج در زمان عدم استفاده
- تمامی قسمتهای تشک و پمپ را کاملا تمیز نموده و در مجاورت هوای آزاد خشک نمایید.
- تشک را به صورت برعکس بر روی تخت قرار دهید، تا هوا به آرامی از تمامی تیوپها خارج شود.
- پس از تخلیه هوا تشک را از قسمت انتها به سمت لولههای اتصال به پمپ لوله کنید.
- از تا کردن، چین انداختن و مچاله کردن تشک اجتناب نمایید.
- تشک را درون کیف یا جعبه خود قرار دهید.
چه افرادی بهتر است از تشک مواج استفاده کنند؟
افراد زیادی به دلیل مبتلا بودن به بعضی از بیماریها و داشتن شرایط خاص باید از تشک مواج استفاده کنند. برای مثال افرادی که به فلج مغزی دچار شدهاند، بهتر است از تشک مواج استفاده کنند. همچنین به افرادی که مبتلا به انواع بیماریهای تنفسی مانند آسم، نارسایی قلبی، ریفلاکس اسید معده به مری و بیماریهای ریوی هستند، استفاده از تشک مواج توصیه میشود؛ چون این دسته از افراد نیاز دارند روی سطحی قرار بگیرند که دم و بازدم راحتی داشته باشند و در غیر این صورت در زمان شب و استراحت، دچار مشکلات تنفسی میشوند.
همچنین زنان باردار که در این دوران به دیسک کمر مبتلا شدهاند و یا ورزشکاران به دلیل آسیب های ورزشی، بهتر است از این تشکها استفاده کنند.
به طور کلی افرادی که مبتلا به بیماریهای زیر میباشند، بهتر است از تشک مواج استفاده کنند:
- دیسک کمر
- آسیب نخاعی
- تحلیل و از بین رفتن عضلات
- فلج مغزی
- آسیب مغزی
- انحطاط مغز در دوران کودکی
- بیماری پارکینسون و آلزایمر
آیا سفت و نرم بودن تشک در طبی بودن آن تاثیر دارد؟
از نظر علمی، تشک خیلی سفت و خیلی نرم برای انواع بیماران توصیه نمیشود. سفتی و نرمی تشک بستگی به نوع بیماری دارد. اصولا برای افرادی که از درد در ناحیه کمر و گردن رنج میبرند، تشک نیمه سفت توصیه میشود و بیماران مبتلا به دیابت و اختلال عروق، باید از تشکهای نرم استفاده کنند.
ایرادها و مشکلات دستگاه پمپ تشک مواج
- دستگاه پمپ تشک مواج روشن نمیشود: روشن نشدن دستگاه پمپ تشک مواج (پمپ تشک سلولی یا تخم مرغی) دلایل متفاوتی میتواند داشته باشد، که از جمله آنها میتوان به خرابی برد، سوختن برد، ضرب دیدگی و … اشاره کرد.
- دستگاه پمپ تشک مواج خروجی هوا ندارد: اگر به این مشکل برخوردید، حتما نگاهی به کمپرسور پمپ بیندازید. در این صورت شما باید کمپرسور مخصوص به پمپ را تعویض کنید. اگر کمپرسور شما مشکلی نداشت، نگاهی به 3 Tube بیاندازید؛ ممکن است 3 Tube معیوب باشد و یا شلنگ در رفته باشد و خوب جا زده نشده باشد. اما اگر دیدید که با دو مورد ذکر شده، پمپ شما ایرادی ندارد، بهتر است فیلترهای هوایی را تمیز کنید.
- هوا در دستگاه پمپ تشک مواج بین سلولها تعویض نمیشود: اگر با این مشکل مواجه شدید، نگاهی به سلولهای تشک بیندازید. ممکن است سلولها سوراخ داشته باشند، یا ممکن است مسیر هوایی تشک سوراخ باشد. پس اگر با این ایرادها مواجه شدید، باید سلول را تعویض کنید. در غیر این صورت مسیر هوایی تشک را تعویض نمایید.
ممکن است یک سری آلارمها روی صفحه نمایش پمپ تشک مواج مشاهده کنید که مستقیما به شما اطلاع میدهند به کدام قسمت مراجعه کنید و عیب یابی کنید.
انواع آلارمهای تشک مواج
- آلارم Power Failure: وقتی اتصال کوتاه ایجاد شده و یا کابل برق از پریز جدا شود بدون اینکه دستگاه خاموش شده باشد، چراغ نماینگر آلارم Power Failure روشن میشود و همزمان صدای بیپ شنیده میشود. در این هنگام ابتدا مطمئن شوید که کابل برق به درستی متصل است. در نظر داشته باشید وقتی که پمپ بیشتر از ۳ ماه مورد استفاده قرار نگیرد، احتمالا برای آلارمPower Failure، ۶ ساعت احتیاج است که پمپ کار کند؛ پس چک کنید که آیا کابل برق به درستی متصل شده است یا خیر.
- آلارم فشار پایین Low Pressure: در مد Alternate ، وقتی فشار در قسمتی از تشک به صورت غیر عادی تغییر کند، آلارم Low Pressure همراه با صدای بیپ نمایان میشود. این آلارم به صورت دیداری و شنیداری به صورت مداوم هر ۴ ثانیه یکبار نمایان میشود، تا زمانی که دکمه Mute فشار داده شود و مادامی که مشکل برطرف نشود، این آلارم ادامه دارد. آلارم LP به این منظور است که نشتی هوا وجود دارد و باید بررسی شود که این نشتی هوا منشا آن کجا میتواند باشد.
- آلارم سرویس Service: زمانی که پمپ دچار اختلال در عملکرد شود، آلارم سرویس به همراه صدای بیپ نمایان میشود. در این صورت به داخل پمپ تشک مواج مراجعه کنید.
- آلارم U1: یکی از شایعترین آلارمهایی که در پمپ تشک مواج مشاهده میکنید، این آلارم است. این آلارم به این معنی است، که ای سی موتور شما خراب میباشد. در این شرایط معمولا چرخنده ای سی موتور نمیچرخد و با تعویض کردن ای سی موتور، این آلارم برطرف میگردد.
- آلارم HT: وقتی با این آلارم مواجه شدید، در نظر داشته باشید که دمای دستگاه بالا میباشد. احتمالا دستگاه شما در مقابل نور آفتاب یا در مجاورت یک وارمر است.
- آلارم HP: آلارم HP مخفف High Pressure میباشد. این آلارم به این معنی است، که سنسور فشار خراب است.
- آلارم LB: آلارم LB مخفف Low Battery میباشد، که نشان میدهد، باطری دستگاه شما ضعیف است.