چگونه یک تخت بیمارستانی مناسب برای استفادهی خانگی انتخاب کنیم؟
همان طور که می دانید، فقدان خواب با کیفیت در سطح مولکولی روی مغز، تعادل انرژی، عملکرد ذهنی، هوشیاری و خلق افراد تاثیر میگذارد. خواب سالم برای داشتن بهترین عملکرد در طول روز الزامی است. از طرفی دیگر افرادی که از تخت بیمارستانی در خانه استفاده میکنند معمولا با داروها، بیماری و درد دست و پنجه نرم میکنند که همگی میتوانند موانعی بر سر راه یک خواب با کیفیت باشند. به همین دلیل انتخاب و خرید یک تخت بیمارستانی مناسب میتواند بسیار بر روی خواب شما موثر باشد. در این مقاله، به توضیح تفاوت بین تختهای بیمارستانی پرداختهایم و سعی کردهایم تا پرده از سوالات پرتکرار مشتریان برداشته و شما را در خصوص ویژگیهای مهمی که باید قبل از خرید یک تخت بیمارستانی مد نظر داشته باشید، آگاه کنیم و در نهایت بهترین محصولات را به شما معرفی نماییم.
تخت بیمارستانی برای خانه چه کاربردی دارد؟
یک تخت بیمارستانی مناسب برای مراقبت خانگی ویژگیهایی دارد که نیازهای افرادی را برآورده میکند که در حال بهبودی از آسیب هستند و یا باید مدت زمان طولانی را در تخت بگذرانند. قابلیت تنظیم این تختها، در مقایسه با یک تخت استاندارد، آنها را به منظور فراهم کردن پشتیبانی راحت و ارایهی مراقبت با کیفیت مناسبتر میکند.
انواع مختلف تخت بیمارستانی
3 نوع تخت بیمارستانی وجود دارد: دستی، نیمه برقی و تمام برقی. در ادامه ما هر کدام از تختها را به صورت جداگانه بررسی کرده و بهترین محصول پیشنهادیمان را به شما معرفی میکنیم:
تخت بیمارستانی دستی
تختهای بیمارستانی دستی، ارزانترین مدلها به شمار میروند و ویژگیهای آنها در مقایسه با تختهای نیمهی برقی یا تمام برقی کمتر است. برای تنظیم تخت بیمارستانی دستی، نیاز است تا مراقب از میلهی دستی استفاده کند. مزایا و معایب این نوع تختهای بیمارستانی شامل:
مزایا
- جزو تختهای بیمارستانی ارزان قیمت است.
- برای مواقعی که تنظیم مکرر تخت نیاز نیست، مناسب است.
معایب
- به علت تنظیم دستی، به مراقب فشار وارد میشود.
- نسبت به تختهای برقی وضعیتهای نظیمی کمتری دارد.
تخت بیمارستانی نیمه برقی
تخت بیمارستانی نیمه برقی برای کسانی که تعادل خوبی دارند و برای جابجایی، نیازی به تنظیم ارتفاع تخت ندارند، بسیار مناسب است. این نوع تخت از تنظیمات برقی و دستی استفاده میکند، به نحوی که قسمتهای مربوط به سر و پا به صورت برقی و قسمت مربوط به ارتفاع با استفاده از یک دسته تغییر میکند.
مزایا
- تنظیم وضعیت سر و پاها به آسانی صورت میگیرد.
- قیمت آن در مقایسه با تخت بیمارستانی برقی، کمتر است.
- با توجه به تنظیمپذیر بودن، باعث حفظ اعتماد به نفس و استقلال کاربر میشود.
معایب
- تغییر ارتفاع آن به وجود مراقب وابسته است.
- استفاده از دسته باعث وارد شدن فشار به مراقب میشود.
تخت بیمارستانی تمام برقی
تغییر ارتفاع و وضعیت سر و پاها در این نوع تختها با فشردن یک دکمه صورت میگیرد. چنانچه بیمار قادر به کنترل وضعیت تخت باشد، در استفاده از این نوع تخت بیمارستانی، وابستگی به مراقب کاهش پیدا کرده و استقلال و اعتماد به نفس بیمار افزایش پیدا میکند. اگر مراقب در آن نزدیکیها نباشد، اکثر تختهای تمام برقی این ویژگی را دارند که خود را در یک وضعیت قفل کنند و به این ترتیب بیمار نمیتواند به صورت تصادفی تخت را در وضعیت خطرناک قرار دهد.
مزایا
- مراقب برای تنظیم تخت متحمل فشار نمیشود.
- در مواقع مجاز، کاربر میتواند تخت را بدون کمک تنظیم کند.
- در شرایط گوناگون و برای رفع نیازهای مختلف (خواب، گردش خون، مشکلات پوستی و دردها) قابل استفاده است.
معایب
- بالاترین قیمت را دارد.
انواع تخت بیمارستانی تخصصی
تختهای بیمارستانی تخصصی، تختهایی هستند که برای برطرف کردن نیازهای خاص بیماران طراحی شدهاند. برخی تختهای اختصاصی، مسائلی نظیر خطر سقوط، وزن بیمار باریاتریک و نیاز به وجود طرحهای غیر بالینی را رفع میکنند. این تختها شامل موارد زیر میباشند:
- تخت بیمارستانی چهار شکن: اگر چه این تختها در واقع تختهای بیمارستانی نیستند، با این حال برخی از وضعیتهای تختهای بیمارستانی را فراهم میکنند. گاهی مواقع، از آنها تحت عنوان تختهای نشسته به ایستاده یا تختهای قابل تنظیم نیز یاد میشود. این تختها از بسیاری از مواردی که یک فرد به خاطر آنها از تخت بیمارستانی خانگی استفاده میکند، نظیر خواب، مطالعه، تماشای تلویزیون یا استراحت، پشتیبانی میکنند. این نوع تخت بیمارستانی شباهت بیشتری به تختهای استاندارد دارد و میتوان آن را در ابعاد بزرگتری سفارش داد تا برای خواب دو نفر جا داشته باشند. تا این جای کار، اکثر تختهای معرفی شده دارای قابلیت تنظیم تمام برقی هستند و برخی از آنها میتوانند به منظور جابجایی آسان، وضعیت بیماران را از خوابیده به ایستاده تغییر دهند. این تختها انتخابی خوب برای افرادی هستند که به دنبال برخی از خصوصیات تخت بیمارستانی هستند اما در عین حال، ظاهر، اندازه و احساس تخت معمولی را نیز میخواهند. مزایا و معایب تخت چهار شکن شامل:
مزایا
- قابلیت تنظیم میتواند از سقوط در هنگام جابجایی جلوگیری کند.
- اندازهی آنها را میتوان انتخاب کرد.
معایب
- نیاز به تشک خاص دارند.
- در مقایسه با تختهای معمولی گرانتر هستند و در عین حال نیز تمام ویژگیهای تختهای بیمارستانی را ندارند.
- تخت بیمارستانی پست: تختهای پست برای افرادی ایدهآل هستند که خطر سقوط از تخت بیشتری دارند، چرا که این تختها فاصلهی بین تخت و کف زمین و در نتیجه آسیب ناشی از سقوط را کاهش میدهند. به طور معمول، ارتفاع این نوع تخت بیمارستانی به صورت برقی تنظیم میشود و تنظیمپذیری وضعیت، شامل بالا و پایین آوردن قسمتهای مربوط به سر و پاها و فراهم کردن امکان دراز کشیدن و نشستن طبق اصول ارگونومی میباشد.
مزایا
- باعث کاهش فشار بر مراقب میشود.
- خطر آسیب ناشی از سقوط را به حداقل میرساند.
- قابلیت تنظیم ارتفاع به صورت برقی را فراهم میکند.
- میتوان با آن وضعیتهای بدن را در حالات مختلف تنظیم کرد.
معایب
- اکثر این تختها ظاهر و احساس سازمانی دارند.
- تخت بیمارستانی مناسب سنگین وزنها: این نوع تخت بیمارستانی، که به آنها تخت سنگین نیز گفته میشود، قادر است تا وزن حدود ۴۵۰ کیلوگرم را تحمل کند. این تختها در کنار داشتن ساختار سنگین، وزن و ابعاد بالاتر، از قابلیت تنظیم ارتفاع برخوردارند و میتوان آنها را با ریل ایمنی سفارش داد.
مزایا
- قابلیت تنظیم برقی به بیمار اجازه میدهد به صورت مستقل روی تخت قرار بگیرد بدون اینکه فشاری به مراقب تحمیل شود.
- این تخت بیمارستانی به صورت اختصاصی برای بیمارانی طراحی شده است که در تختهایی با ابعاد استاندارد، راحت یا ایمن نیستند.
- این نوع تخت بیمارستانی با دوام بوده و ساختار سنگین وزن دارند.
معایب
- نیاز به خرید تشک مخصوص دارند.
- حرکت دادن این تختها دشوار است.
- تخت بیمارستانی دلوکس: تختهای بیمارستانی دلوکس برای استفادهی طولانی مدت، استفادهی سنگین و رفع نیازهای بیماران نیازمند مراقبت حاد ساخته میشوند. ریلهای جانبی، کاهش خطر گیر کردن و هشدار در هنگام خروج، همگی از خصوصیات این تخت هستند که بر ایمنی بیمار تمرکز میکنند. کنترلهای کاربر پسند شامل تابلوی پرستار هستند و بیماران میتوانند بدون کمک، وضعیت تخت را تغییر دهند. فواید یک تخت دلوکس عبارتند از ارایهی آسان درمان که مدیون قابلیت مانور این تختها است و فهرستی از لوازم جانبی که همراه با این تخت در دسترس هستند.
مزایا
- خصوصیات ایمنی این نوع تخت بیمارستانی، خطر خروج غیر ایمن و گیر کردن بیمار را کاهش میدهد.
- این نوع تخت بیمارستانی برای استفادهی طولانی مدت و کار سنگین ساخته شده است.
- قابلیت تنظیم بالایی دارند تا مراقبت از بیمار و درمان وی را تسهیل کنند.
معایب
- قیمت بالایی دارند.
- ظاهر و احساس تجهیزات پزشکی بالینی را دارند.
همچنین ببینید: خرید انواع تشک مواج برای جلوگیری از زخم بستر
- تخت بیمارستانی با طرح مسکونی: تختهای دارای طرح مسکونی اگر چه از لحاظ تکنیکی، تختهای بیمارستانی نیستند، با این حال تختهایی هستند که از عملکرد تختهای بیمارستانی برخوردارند. قابلیت تنظیم ارتفاع این تخت بیمارستانی و امکان نصب ریل جانبی، خارج شدن از تخت را در مقایسه با تخت استاندارد، برای بیمار آسان میکند. قابلیت تنظیم برقی، فشار را از نقاط حساس بدن برداشته، از پیدایش زخمهای فشاری جلوگیری و وضعیت ارگونومیک لازم و راحتی بیمار را فراهم میکند. این تختها را میتوان با با روکش تشک ضد آب که در ایجاد یک محیط استاندارد بالینی در خانه نقش دارد تهیه کرد.
مزایا
- حالت آن بیشتر شبیه به لوازم خانگی است نه تجهیزات پزشکی.
- خطر سقوط را کاهش داده و استقلال بیشتری به بیمار میدهد.
- این تخت بیمارستانی را میتوان بسته به راحتی فرد تنظیم کرد.
معایب
- این تخت بیمارستانی سنگینتر از تختهای دیگر است.
- معمولا تشک استاندارد را در خود جای نمیدهد.
همچنین بخوانید: مقاله نحوه استفاده درست از تشک مواج
- تخت بیمارستانی ایمن: تختهای ایمن، اگر چه تختهای بیمارستانی نیستند، با این حال از خصوصیاتی برخوردار هستند که پاسخگوی نیازهای اختصاصی و شرایط بالینی هستند و امکان داشتن خواب در یک فضای امن را فراهم میکنند. این تختهای بیمارستانی که توسط دیواره، پارچه و یا ریل محصور شدهاند، در ابعاد مناسب کودکان و بزرگسالان در دسترس هستند. تخت بیمارستانی ایمن از سقوط یا خروج بدون کمک نیز جلوگیری میکند. این تختها همچنین امکان دسترسی آسان مراقب را فراهم نموده و از گیر کردن یا در هم پیچیدن بیمار پیشگیری میکنند. از جمله خصوصیات این تختها میتوان به داشتن بالشتکهایی برای حفاظت از بیماران مبتلا به تشنج، داشتن درگاههای دسترسی برای تجهیزات پزشکی و حمایت از بیماران مبتلا به اختلالات پردازش حسی که از فضای بسته سود میبرند، اشاره کرد. تختهای کاملا محصور، یا دارای ارتفاع ثابت هستند و یا میتوان ارتفاع آنها را به صورت دستی و یا برقی تغییر داد. تشک این تختها از مدلهای دارای هوا تا ژل تا موارد دارای مفصل متغیر هستند. مدلهای قابل حمل نیز وجود دارند که جابجایی آنها در هنگام سفر را نیز آسان میکند.
مزایا
- این تخت بیمارستانی با جلوگیری از جابجایی و سقوط بیمار، باعث آرامش خاطر مراقب میشود.
- به تجهیزات پزشکی حمایتی، امکان دسترسی میدهد.
- این نوع تخ بیمارستانی دارای مدلهای مختلف است تا بتوان مدل متناسب با نیازهای هر فرد را انتخاب کرد.
معایب
- از آنجایی که این نوع تخت بیمارستانی میتواند فضای زیادی را اشغال کند، بنابراین اندازهگیری فضای در دسترس اتاق حائز اهمیت است.
- تمام مدلهای این تختها قابلیت این را ندارند که جهت انتقال بیمار به ویلچر تغییر وضعیت دهند.
نکات مهم در خرید تخت بیمارستانی برای استفاده دائم
قبل از خرید برای مصرف دائم در مقایسه با مصرف موقت باید بیشتر احتیاط کرده و نکاتی را رعایت کنید. اگر قرار است که بیمار برای مدتی طولانی تخت مراقبت در بستر قرار بگیرد، یا روزانه بیش از ۱۵ ساعت را در تخت میگذراند، یک تخت بیمارستانی تمام برقی، آسودگی و دوام طولانی مدت را فراهم کرده و فشار جسمی وارده بر مراقب و بیمار را به حداقل میرساند. باید یادآوری کرد که آنها گرانترین مدلها نیز هستند. تختهای دستی و نیمه برقی نیازمند تلاش بیشتر مراقب هستند و استقلال کمتری برای بیمار فراهم میکنند، اما قیمت آنها کمتر است و برای استفادهی کوتاه مدت مناسبتر هستند.
مهمترین ویژگیهایی که در هنگام خرید تخت بیمارستانی برای استفادهی طولانی مدت باید رعایت کنید، شامل:
-
قابلیت حرکت بیمار
قابلیت حرکت بیمار تاثیر قابل توجهی بر نوع تخت بیمارستانی خانگی مورد انتخاب دارد. یک تخت بیمارستانی با قابلیت تنظیم بالا، چه تمام برقی و چه نیمه برقی، بهترین گزینه برای کاربرانی است که قادر به ایستادن روی پای خود نیستند و در هنگام وارد شدن به تخت یا خارج شدن از آن در خطر سقوط قرار دارند. این تختها همچنین برای کاربرانی که بدون کمک قادر به تغییر وضعیت خود نیستند و کاربرانی که بدون تنظیم ارتفاع تخت قادر به ترک آن نیستند بسیار مناسب هستند. اگر بیمار قادر است بدون کمک به تخت وارد و یا از آن خارج شود و در هنگام ایستادن تعادل خود را حفظ میکند، شاید نیاز به تخت بیمارستانی با قابلیت تنظیم بالا وجود نداشته باشد. در این وضعیت، خرید یک تخت بیمارستانی با قابلیت تنظیم دستی، از لحاظ اقتصادی به صرفهتر است.
-
قدرت مراقب
در خرید تخت بیمارستانی، نیازهای مراقب نیز باید در نظر گرفته شوند تا به این ترتیب بتوان از مناسب بودن سطح مراقبت اطمینان حاصل کرد. برای بیماری که نیاز به تغییر مکرر وضعیت بدن دارد، تخت بیمارستانی دستی انتخاب خوبی نخواهد بود. در این حالت، تخت بیمارستانی برقی میتواند عمدهی قدرت مراقب را حفظ کند. قدرت و نیروی مراقب باید در هنگام انتخاب بهترین تخت بیمارستانی خانگی، مد نظر قرار بگیرد.
-
جثهی بیمار
یک تخت بیمارستانی مناسب سنگین وزنها که به صورت اختصاصی برای این افراد طراحی شده است و عریضتر از تخت بیمارستانی استاندارد میباشد، برای بیماران سنگین وزن مناسبتر است. همچنین اطفال در تختهای بیمارستانی با ابعاد متناسب با کودکان راحتتر خواهند بود. در واقع باید یک تخت بیمارستانی مناسب با اندازه بیمار خریداری کرد.
-
وضعیت دهی
برای بیمارانی که عمدهی زمان خود را در تخت میگذرانند، به ویژه وقتی که مشکلات حرکتی مانع تغییر منظم وضعیت توسط خود بیمار میشوند، خصوصیات یک تخت بیمارستانی میتواند تاثیر چشمگیری روی کیفیت خواب داشته باشد. تعداد بخشها، امکانات وضعیتدهی و قابلیت تنظیم ارتفاع، همگی در تجربهی کاربر از تخت بیمارستانی تاثیر دارند. محبوبترین وضعیتها مواردی هستند که در زیر به آنها اشاره میشود:
- ترندلنبرگ: در این حالت بیمار در وضعیت طاق باز روی تخت بیمارستانی است و سر پایینتر از بدن قرار دارد. این وضعیت در شرایط بالینی و به منظور معکوس کردن افت فشار خون، درمان برونده پایین قلب، تعبیه کاتترهای وریدی مرکزی، کاهش تورم پا و کمک به جابجایی بیماران سنگین وزن به سمت بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
- ترندلنبرگ معکوس: در این حالت بیمار طاق باز روی تخت بیمارستانی دراز کشیده است و سر بالاتر از قلب و پاها قرار دارد. این وضعیت در جراحیهای سر و گردن به منظور کاهش خون از دست رفته و نیز برای کاهش فشار خون مورد استفاده قرار میگیرد.
- صندلی راحتی: یک تخت بیمارستانی که قادر است بیمار را با سرعت کنترل شده از وضعیت صاف به وضعیت نشسته تغییر وضعیت دهد، باعث برداشته شدن فشار از ریهها شده و از گردش خون پشتیبانی میکند. وضعیت صندلی، با توجه به اینکه به یک تخت بیمارستانی ۴ شکن نیاز دارد، از قسمتهایی استفاده میکند که از کمر، باسن، بازوها و پاهای بیمار پشتیبانی میکنند.
- وضعیت شکارچی: یک وضعیت استاندارد است که در آن بیمار بر روی تخ بیمارستانی در زاویهای بین ۳۰ تا ۹۰ درجه، در موقعیت نیمه عمودی مینشیند، به نحوی که پاها ممکن است خم یا دراز باشند. این وضعیت به قفسهی سینه اجازه میدهد که با بالا آمدن سر تخت بیمارستانی، گسترش پیدا کند و اغلب برای تقویت تنفس و اکسیژن رسانی مورد استفاده قرار میگیرد.
خدمات نصب تخت بیمارستانی به چه صورت است؟
خدمات نصب اختیاری تخت بیمارستانی، حدس و گمان در هنگام نصب تخت بیمارستانی در خانه را از بین میبرند. آوردن تخت بیمارستانی به خانه به خودی خود یک تغییر اضطراب آور است و دانستن اینکه تخت بیمارستانی توسط نصابهای حرفهای به درستی نصب شده است، بخشی از استرس را برطرف میکند و باعث آرام و راحتتر شدن محیط میشود.
حال با دانستن اطلاعات کامل دربارهی انواع تختهای بیمارستانی و ویژگیهای هر کدام، می توانید تصمیم بگیرید که با توجه به شرایط شما کدام تخت برای شما مناسب است و سپس اقدام به خرید آن کنید.