مقاله ها
راضیه رضوی
راضیه رضویزمان خواندن 10 دقیقه
تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱/۲۰

انواع تب سنج ها و نحوه استفاده از آن‌ها

معرفی انواع تب سنج ها و کاربرد هر کدام از آنها | مدینیوم

 بیشتر شما قطعا اطلاعات مختصری درباره خرید تب سنج یا ترمومتر دارید. ترمومتر وسیله ضروری است که می‌توانید به راحتی دمای بدن خود را اندازه بگیرید. این وسیله پزشکی اطلاعات بسیار دقیقی درباره حرارت بدن شما در اختیارتان قرار می‌دهد. اما درصورتی که اطلاعات جامعی در این زمینه نداشته باشید، برای خرید این محصول قطعا با چالش مواجه خواهید شد.

با پیشرفت علم و دانش به هرحال قبل از اینکه اقدام به خرید  تب‌ سنج‌‌ کنید بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه بروز کنید.

در این مقاله به معرفی انواع تب سنج‌ها، طرز استفاده از تب سنج‌های دیجیتالی و قیمت انواع مختلف آن می‌پردازیم.

 

انواع تب سنج جیوه ای

شیوع ویروس جدید کرونا سبب شده است در بیشتر خانه‌ها می‌توانید تب سنج جیوه‌ای را بیابید. این دماسنج از یک ستون مندرج شیشه‌ای ساخته شده است که در انتهای آن مخزن قرار دارد. زمانی که دمای محیط تغییر می‌کند، جیوه درون مخزن تغییر حجم می‌دهد.

در حال حاضر نمونه‌های مختلفی با قابلیت و درصد خطای کمتر در بازار یافت می‌شود اما همچنان خرید این محصول طرفداران خاص خود را دارد. اما چرا باید هنگام استفاده از آن محتاط باشیم؟ درصورت شکستن امکان پخش جیوه درون آن وجود دارد که درصورت تماس با پوست بسیار خطرناک است. همچنین خواندن درجات روی محل قرارگیری خط جیوه نیز دشوار است. بنابراین بهتر است به خرید سایر انواع ترمومترها بخصوص مدل دیجیتالی توجه کنید.

طرز استفاده از ترمومتر جیوه‌ای شیشه‌ای

اولین مرحله ضدعفونی کردن ترمومتر است تا از بروز بیماری و عفونت جلوگیری کنید. آن را تا میزانی تکان دهید تا دمای آن تا 35.5 درجه سانتی‌گراد کاهش یابد. حال می‌توانید زیر بغل یا در دهان بیمار قرار دهید. آن را بایستی طوری نگه دارید تا محل قرار گیری خط جیوه را مشاهده کنید یعنی قسمت ذره‌بین یا مثلثی آن به سمت شما باشد. 3 دقیقه صبر کنید بعد می‌توانید عدد روی آن را بخوانید.

( همچنین پیشنهاد می‌شود: طریقه خواندن دماسنج جیوه ای)

 

انواع تب سنج دیجیتالی

سنجش دمای بدن با تب سنج دیجیتالی راحت‌تر و در مدت زمان بسیار کمتری انجام می‌شود. این مدل از ترمومتر به کسانی پیشنهاد می‌شود که به دنبال خرید یک دستگاه با اندازه‌گیری دمای بدن در مدت زمان 1 دقیقه یا حتی کمتر هستند.

انواع تب سنج دیجیتالی عبارتند از:

  1. دهانی
  2. مقعدی
  3. زیر بغلی
  4. تب سنج گوشی (پرده صماخی)
  5. شقیقه ای (پیشانی)

در میان دستگاه‌های فوق مدل دهانی و مقعدی به دلیل دقت بالا تقاضای بیشتری برای خرید دارند. ترمومتر دهانی را دو گروه یعنی کودکان زیر 3 یا 4 سال و بزرگسالان می‌توانند استفاده کنند. استفاده از مدل مقعدی توسط بسیاری از والدین به دلیل احساس ناخوشایند در نوزاد، محدود است. اما مدل مقعدی جز دقیق‌ترین مدل‌ها دسته‌بندی می‌شود.

 

تب سنج نواری

کار با این مدل از ترمومتر بسیار آسان است، طوری که حتی می‌توانید برای کودک خود نیز استفاده کنید. برخلاف مدل‌های دیجیتالی نیازی به باتری ندارند و تنها کافی است تب سنج نواری را روی پیشانی خود قرار دهید. خرید این محصول صرفه اقتصادی دارد ولی دقت آن همانند دماسنج دیجیتالی و حتی جیوه‌ای بالا نیست.

تغییر رنگ آن می‌تواند نمایانگر تب کودک و یا بزرگسال باشد. رنگ سبز در این محصول، نشانگر اندازه صحیح تب است و رنگ آبی نیم درجه تب را نشان می‌دهد. رنگ قهوه‌ای نیز بیانگر نیم درجه دمای پایین‌تر از دمای معمول بدن کودک یا بزرگسال است. البته این ابزار پزشکی تشخیص تب بیشتر برای کودکان طراحی شده است.

تب سنج نواری

انواع تب سنج دهانی

تب سنج‌های دهانی در دو نوع دیجیتالی و جیوه‌ای در بازار عرضه می‌شوند. حتما تا به اینجای مقاله پی بردید که خرید ترمومترهای دیجیتالی بر مدل‌های جیوه‌ای ارجحیت دارند. ترمومتر جیوه‌ای دهانی به دلیل قدمت بالایی که دارد معمولا در همه جا یافت می‌شود اما از ایمنی بسیار پایینی دارد.

امروزه طیف وسیعی از مردم خواهان خرید ترمومترهای دهانی دیجیتالی هستند. این دستگاه صورت تماسی اندازه‌گیری دما را انجام می‌دهد. در روش تماسی از تماس یک سنسور استفاده کنند که می‌تواند ترموکوپل یا ترمورزیستنس (PT100) باشد.

 

تب سنج لیزری

تب سنج لیزری معمولا به ترمومترهای تفنگی نیز مشهور هستند. روش اندازه‌گیری این دستگاه غیر تماسی بیشتر بر اساس مقدار تابش فروسرخ است. زمانی که بخواهیم از این روش غیر تماسی استفاده کنیم، انرژی ساطع شده توسط فرد جذب دستگاه می‌شود و به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود. این سیگنال‌ها حال دمای بدن شخص را روی صفحه نمایشگر دستگاه نشان می‌دهد. با شروع بیماری کرونا استفاده از این مدل به دلیل ویژگی غیر تماسی بودن آن کاربرد بیشتری داشته است. در فضاهای شلوغ نیز، این دستگاه می‌تواند قلبلیت‌های خوبی از خودش ثبت کند.

این مدل از دستگاه می‌تواند از فاصله 5 الی 15 سانتی‌متری نیز دمای بدن شخص را اندازه‌گیری کند. نگهداری از ترمومتر لیزری بایستی با دقت بالایی انجام شود زیرا آسیب به لنز سبب اخلال در عملکرد دوربین خواهد شد.

 

 

انواع تب سنج نوزاد

استرس و نگرانی هنگام افزایش دمای بدن کودک یک امر طبیعی در والدین است. بنابراین می‌توان گفت خرید تب سنج یکی از ملزومات سیسمونی است که هرگز نباید آن را نادیده بگیرید.

این نکته را به یاد داشته باشید که خرید مدل جیوه‌ای برای نوزاد یا کودک هرگز توصیه نمی‌شود. بنابراین بایستی به دنبال مدل‌های بهتر با کیفیت و قابلیت بالاتری باشید.

دیجیتالی: اندازه‌گیری دمای بدن کودک و یا نوزاد شما با استفاده از مدل دیجیتالی بهترین راه است. ترمومترهای دیجیتالی به سه روش دهانی، مقعدی و زیربغل بکار برده می‌شوند. روش مقعدی می‌تواند عدد درست‌تری از دمای بدن نوزاد را بیان کند اما اگر نوزاد مبتلا به عفونت حاد و اسهال است هرگز از روش مقعدی استفاده نکنید. دمای بالاتر از 38 درجه سانتی‌گراد در این روش نیز نیاز به مراجعه فوری پزشک دارد.

طرز استفاده از مدل دیجیتالی کودک همانند بزرگسالان است. درصورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در مورد انتخاب برند و مصرف آن را دارید می‌توانید به ترتیب به پزشک مرتبط و کاتالوگ طرز استفاده از مدل موردنظرتان رجوع کنید.

 

داخل گوشی (تیمپانیک) : این مدل از ترمومتر برای کودکانی مناسب است که سن بالای دو سال دارند. تیمپانیک با اشعه مادون قرمز کار می‌کند. درصورتی که به درستی استفاده شود، می‌توان گفت دقت اندازه‌گیری دمای بدن کودک توسط آن همانند مقعدی بسیار بالا است. تیمپانیک را بایستی طوری قرار دهید که در مجرای گوش کودک به درستی قرار گیرد و یا گوش کودک شما بدون جرم باشد. بنابراین قبل از استفاده راهنمای محصول را بخوبی مطالعه کنید.

 

داخل دهانی (پستانکی): این محصول طوری طراحی شده است که تنها با مکیدن آن دمای بدن نوزاد شما را اندازه‌گیری می‌کند. این روش برای برای نوزادان بسیار کاربرد دارد، زیرا آنها در سن خوردن پستانک هستند. کودک بایستی آن را به مدت 3 دقیقه در دهان نگه دارد تا عدد آن روی صفحه دیجیتالی نمایش داده شود. این روش خلاقانه مورد پسند بسیاری از والدین است.

 

قیمت انواع تب سنج ها

انواع تب سنج‌ها در برند و توسط کشورهای مختلفی در سراسر جهان تولید می‌شوند. عوامل زیادی می‌توانند در قیمت انتهایی محصول نقش داشته باشند. کشور سازنده، برند دستگاه، دقت اندازه‌گیری دما، طول ماندگاری، کیفیت باتری و فاصله قرار دادن دستگاه از معیارهای خرید بهترین مدل تب سنج است. دقت تمامی این محصولات تقریبا همانند یک دیگر هستند اما قیمت آنها با توجه به عوامل دیگر مانند کیفیت باتری می‌توانند تغییر کند.

قیمت تب سنج ها را می‌توانید در فروشگاه آنلاین تجهیزات پزشکی مدینیوم مشاهده کنید. همچنین درصورت درخواست بهره مندی از وقت بیشتر می‌توانید بصورت آنلاین سفارش دهید تا زمان کافی برای خرید این محصول داشته باشید.

 

ویژگی تب سنج‌ها

برای اینکه یک تب سنج خوب بخرید بایستی به دنبال ویژگی‌های مهم یک محصول بادقت و باکیفیت باشید. معمولا این محصولات می‌توانند دمای 22 الی 44 درجه سانتی‌گراد را تشخیص دهند.

استفاده از ترمومتر باید آسان باشد یعنی تنها در چند ثانیه دمای بدن بیمار را اندازه‌گیری کند و نشان دهد. اگر از مدل جیوه‌ای استفاده می‌کنید، قطعا برای قرائت درجه آن دچار مشکل خواهید شد. درصورتی که انتخاب شما مدل دیجیتالی باشد در شب و روز و در هرساعتی می‌‌توانید از آن استفاده کنید.

برخی از این مدل دستگاه‌ها قابلیت بوق زدن را نیز دارند. این هشداردهنده جهت اعلام تب پس از اندازه‌گیری دمای بدن است.

 

کاربرد تب سنج ها

تب اگر درمان نشود قطعا می‌تواند برای بیمار یا کودک شما مشکل ساز باشد. هرکدام از این دستگاه‌ها در مکان و زمان خاصی استفاده می‌شوند. برای مثال هرگز از مدل مقعدی یا زیر بغل در مهدکودک‌ها یا مراکز نگهداری کودک استفاده نمی‌شود. بطور کلی می‌توان این چنین گفت، کاربرد انواع تب ‌سنج‌ها بیشتر در مراکز دولتی درمانی، بیمارستان‌ها بخش ریوی و زنان باردار است.

مدل جیوه‌ای بسیار قدیمی، به صرفه و شناخته شده است عموم جامعه با مدل‌های جیوه‌ای تقریبا آشنایی دارند. در همین راستا در بیشتر خانه‌های ایرانی شما می‌توانید مدل جیوه‌ای را مشاهده کنید.

فرودگاه‌ها، ایستگاه‌های راه آهن‌، ترمینال‌ها و سایر محیط‌های عمومی نیز می‌توانند از مکان‌های شناخته شده‌ای هستند که از این ابزار پزشکی استفاده می‌کنند.

 

طرز استفاده از تب سنج

هرکدام از دماسنج‌های دیجیتالی، جیوه‌ای، تماسی و یا غیر تماسی شیوه نگهداری و روش استفاده مخصوص به خودشان را دارند. حتما بایستی قبل و بعد از استفاده، محصول را به خوبی تمیز و ضدعفونی کنید. همچنین اگر برای کودکتان استفاده می‌کنید، توصیه می‌شود دستان خود را نیز بشویید. حال نوبت به استفاده از آن می‌رسد. سعی کنید حتما راهنمای استفاده از محصول را بخوانید اما بطور کلی تنها زمانی که هشدار دستگاه فعال شد شما می‌توانید آن را از بدن خود جدا کنید. البته توجه کنید برای استفاده از برخی مدل‌های دیجیتالی طرز نشستن شما می‌تواند در نتیجه تاثیرگذار باشد.

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، خواندن مقاله طرز استفاده از تب سنج‌های دیجیتالی پیشنهاد می‌شود.

 

جمع‌بندی

بالا رفتن دمای بدن می‌تواند خطرناک باشد و جان انسان‌ها را تهدید کند. اینکه بتوانید وجود تب در بیمار و یا در کودک را تشخیص دهید، تنها چند ثانیه طول می‌کشد. به همین دلیل در بسیاری از مکان‌های عمومی و در منزل وجود این ابزار پزشکی حائز اهمیت است.

این دستگاه در دو نوع پرکاربرد دیجیتالی و جیوه‌ای موجود است که پزشک و یا خود شخص می‌تواند با توجه به سن بیمار، قیمت، برند و کیفیت آن را خریداری کنند. از میان ترمومترهای دیجیتالی مدل دهانی طرفداران بسیار زیادی دارند. ترمومتر جیوه‌ای نیز به دلیل وجود جیوه و دشواری خواندن عدد توصیه نمی‌شود.

ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامعی درباره خرید تب سنج در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم توانسته باشیم به شما در انتخاب تب سنج مناسب کمکی کرده باشیم.