مقاله ها
راضیه رضوی
راضیه رضویزمان خواندن 10 دقیقه
تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۵/۳۰

انواع دستگاه نوار قلب

معرفی انواع دستگاه های نوار قلب | مدینیوم

دستگاه نوار قلب، به عنوان ثبت کننده تکانه‌های قلب می‌تواند تغییرات عملکردی عضله قلب را آشکار کند. دستگاه الکتروکاردیوگراف (ECG) نام دیگر این دستگاه پزشکی است که در مراکز درمانی مانند بیمارستان، اوژانس و مطب پزشکان استفاده می‌شود. درواقع این دستگاه سلامت قلب را تایید می‌کند و درصورت مشکلات قلبی، به سرعت تشخیص می‌دهد.

گرچه با پیشرفت علم و فناوری، بسیاری از گجت‌های هوشمند خانگی می‌توانند نوار قلب ثبت کنند اما همچنان الکتروکاردیوگراف، یکی از قدیمی‌ترین و پرکاربردترین ابزار پزشکی برای پزشکان مخصوصا متخصصان قلب و عروق است. حال ما در این مقاله علاوه بر بررسی انواع دستگاه قلب (دستگاه نوار قلب 12 کاناله، دستگاه نوار قلب هولتر و نوار قلب ورزش) به معرفی چند برند پرطرفدار دستگاه نوار قلب و ارزان ترین دستگاه نوار قلب می‌پردازیم.

 

نوار قلب چیست؟

نوار قلب یکی از رایج‌ترین آزمایشات قلب است که برای آن هیچ‌ گونه آمادگی نیاز ندارید. دلایل متعددی برای انجام این آزمایش بدون درد و بدون عارضه وجود دارد. تنگی نفس، ضربان قلب نامنظم، تپش قلب و فشار خون بالا از دلایل استفاده از دستگاه نوار قلب است. البته می‌توان به عنوان رد کردن مشکلات قلبی نیز به کار رود.

 

معرفی انواع دستگاه‌ نوار قلب

با گذشت زمان، دستگاه‌های نوار قلب پیشرفته شده است طوری که امروزه بسیاری از دستگاه‌ها فاقد پرینتر و مانیتور هستند. به عبارتی دیگر سازندگان این ابزار پزشکی محبوب در تلاش اند حمل این دستگاه آسان‌تر شود تا کوچیکترین رخداد قلب در کمترین زمان ثبت کند. از يک جفت الکترود که به عنوان ليد Lead معروف است، استفاده مي شود و معمولاً سيگنال ECG از چند ليد مختلف پردازش می‌شود.

دستگاه الکتروکاردیوگراف انواع مختلفی دارند و سه نوع رایج آن عبارتند از:

  1. دستگاه نوار قلب 12 کاناله
  2. نوار قلب استرس (در حال ورزش)
  3. دستگاه نوار قلب هولتر

 

دستگاه نوار قلب 12 کاناله

دستگاه نوار قلب 12 کاناله، رایج‌ترین و ساده‌ترین نوع از این دستگاه است که فرد بدون حرکت و در حال استراحت است. 12 الکترود به قسمت‌های مختلف بدن، قفسه سینه، بازو و پاهای فرد متصل می‌شود. حال فعالیت الکتریکی قلب از طریق 12 الکترود و از 12 کانال قلب ثبت می‌شود. از این طریق می‌توان قبل از ظاهر شدن هرگونه علائم جدی بیماری‌های قلبی تشخیص داده شود.

معمولا این ازمایش به 5 الی 10 دقیقه زمان لازم دارد، در همین راستا توصیه می‌شود در این زمان بیمار دراز بکشد.

 

 

دستگاه نوار قلب هولتر

نوع سرپایی دستگاه الکتروکاردیوگراف، هولتر است که به نظارت مستمر و مداوم قلب در مدت زمان 24 الی 48 ساعت می‌پردازد. تفاوت قابل توجه این دستگاه نسبت به قبلی، سایز و وزن آن است. اتصال الکترودها به ناحیه قفسه سینه به دلیل اندازه‌ کوچک آن مشکلی برای بیمار در طول روز ایجاد نمی‌کنند. حال این اطلاعات حاصل از الکترودها روی مانیتور کوچک و خوش ساخت ثبت می‌شود که مانیتور نیز با کمک بندی به دور گردن یا کمر وصل می‌شود. برخی مواقع برای بررسی یک ناهنجاری و یا کمک به تشخیص پزشک، لازم است تا 14 روز از هولتر استفاده شود.

دستگاه نوار قلب هولتر

 

نوار قلب استرس (در حال ورزش)

نوار قلب ورزش به عنوان تست استرس یا تردمیل نیز شناخته می‌شود. معمولا این نوع تست در محیط‌های کنترل شده انجام می‌شود که بیمار یا در حال راه رفتن روی تردمیل است و یا روی دوچرخه رکاب می‌زد. علاوه بر نوار قلب معمولا سایر علائم حیاتی بدن، فشار خون و میزان تنفس نیز بررسی می‌شود. این آزمایش برای هرگونه بیماری قلبی و عروقی یا سطح ورزش ایمن بعد عمل جراحی قلب یا حمله قلبی انجام می‌شود.

 

دستگاه نوار قلب 6 کاناله قابل حمل (نبض آوا)

این دستگاه سبک و جمع و جور است و معمولا قابلیت نمایش 12 لید به طور همزمان دارند. استفاده از این دستگاه سخت و دشوار نیز و کاربر می‌تواند به راحتی از آن استفاده کند. از روش‌های موثر برای تشخیص آریتمی قلبی استفاده از دستگاه الکتروکاردیوگراف 6 کاناله است.

 

 

تفاوت دستگاه نوار قلب یک کاناله با دو، سه، 6 و 12 کاناله چیست؟

ما در ادامه بهترین و پیشرفته‌ترین مدل‌های دستگاه الکتروکاردیوگراف معرفی می‌کنیم اما حال قبل از معرفی، لازم است با تفاوت کلی این دستگاه‌ها آشنا شوید.

دستگاه الکتروکاردیوگراف چند کاناله به دلیل ثبت چند لید می‌تواند باعث سهولت در تفسیر نوار قلب و تشخیص درست شود. دقت بالا نیز در دستگاه‌های چند کاناله یکی دیگر از تفاوت‌های این تک کاناله با چند کاناله است. الکتروکاردیوگراف‌های چند کاناله به دلیل ثبت نتایج در چند ثانیه سبب صرفه‌جویی در زمان نیز می‌شوند.

همچنین هردستگاه نوار قلب شامل چندین کلید است که وظایف برخی از کلیدهای مهم را توضیح می‌دهیم.

  • کلید AUTO, MANUAL: عملکرد این دستگاه با انتخاب این دو کلید تغییر خواهد کرد. انتخاب مد کاری auto دستگاه به طور خودکار کلیه دوازده لید را گرفته و چاپ می‌نماید ولی MANUAL می‌توانید از میان 12 لید، لید مدنظرتان را انتخاب کنید. 
  • کلید SPEED: این کلید بر اساس شرایط بیمار تعیین می‌شود.
  • کلید filter: برای از بین بردن نویزهای سیگنال دریافتی، این کلید کاربرد دارد.
  • کلید های انتخاب لید : در مد MANUAL، از طریق این کلیدها می‌توانید لید مورد نظرتان را از 12 لید انتخاب کنید.
  • کلید STOP: در دستگاه نوار قلب می‌توانید در مد دستی این کلید را برای گرفتن نوار قلب فشار دهید.
  • کلید تنظیم درصد تقویت خروج (gain):با این کلید می‌توان دامنه یا اندازه موج ترسیم شده توسط پرینتر بروی کاغذ را تنظیم کنید.

دستگاه نوار قلب یک کاناله

 

دستگاه نوار قلب 3 کاناله ایرانی سعادت  DENA 350

دستگاه نوار قلب 3 کاناله ایرانی سعادت توسط برند محبوب دنا عرضه می‌شود. کاربری آسان اولین ویژگی‌ است که در خرید این محصول می‌تواند موثر باشد. بصورت همزمان 12 لید در صفحه نمایش لمسی 5 اینچی رنگی نشان می‌دهد. صفحه کلید بر اساس نوع برند می‌تواند متفاوت باشد، کیبورد دستگاه الکتروکاردیوگراف 3 کاناله سعادت دارای 16 کلید است. رکوردگیری و ثبت اطلاعات در این دستگاه به سه صورت (Manual/ Auto/ Rhythm) انجام می‌شود. از آنجایی که این دستگاه دارای حالت کارکردی Rhythm است، می‌تواند شکل موج یک لید را به صورت مجزا در یک صفحه نمایش نشان بدهد که دقت کار را افزایش خواهد داد. سیگنال دریافتی دارای بالاترین کیفیت و دقت است. حذف نویز ماهیچه‌ای (EMG) برق شهر (HUM) پایین گذر(Low Pass :25,35,75,150 Hz) و تغییرات ناگهانی سیگنال  (Drift) سبب افزایش کیفیت سیگنال می‌شود. از دیگر ویژگی‌های این دستگاه عبارتند از:

  • ذخیره اطلاعات و پرینت 100 سیگنال
  • دارای باطری قابل شارژ لیتیومی و کارکرد دستگاه تا حداکثر 8 ساعت و انجام بیش از 150 رکورد
  • قابلیت ارتقا نرم افزار دستگاه
  • مطابق با استاندارد IEC 60601-2-25
  • دستگاه به صورت کاملا ایزوله و محافظت شده در برابر الکتروشوک
  • دارای طراحی سبک و کم حجم

 

دستگاه نوار قلب ۶ کاناله  zoncare

شرکت افراطب گلسار اقدام به ساخت دستگاه نوار قلب 6 کاناله Zoncare کرده است. این دستگاه دارای نمایشگر رنگی 7 اینچ رنگی و پردازش و نمایش 12 لید همزمان انجام می‌دهد. باتری داخلی دستگاه قابل شارژ است و همین ویژگی سبب سهولت در کاربری می‌شود. نکته قابل توجه این مدل از دستگاه الکتروکاردیوگراف 6 کاناله، پشتیبانی از SD Card است و دارای ظرفیت ذخیره 200 نتیجه است. لازم به ذکر است که چاپ نتایج بصورت دستی و اتوماتیک صورت می‌گیرد. تجزیه و تحلیل نتایج نیز خودکار و با دقت بالا انجام می‌شود طوری که نگرانی بابت تفسیر نتایج وجود نخواهد داشت.

حال درصورتی که الکترودها روی بدن بیمار قطع شوند، هشدار دستگاه فعال می‌شود. سایر ویژگی‌های مهم دستگاه نوار قلب ۶ کاناله  zoncare عبارتند از:

  • دارای باتری لیتیومی با کارکرد طولانی
  • افزایش حجم حافظه داخلی
  • گارانتی 10 سال پس از فروش

 

دستگاه نوار قلب BIONET مدل cardio care 2000

دستگاه الکتروکاردیوگراف 12 کاناله BIONET، ساخت کشور کره جنوبی است و دارای تائیدیه‌های بین‌المللی امریکا و کره‌جنوبی است. ویژگی که از دید بسیاری از پزشکان برای گرفتن نوار قلب مهم شمرده می‌شود، قابلیت کار در مدهای 1, 3 , 6 , 12 کاناله به طور همزمان با رسم یک  Long Leadاست. عملکرد دستگاه و مشخصات سیگنال‌ها در یک صفحه نمایشگر LCD نمایش داده می‌شود و کاربر می‌تواند دستیابی فوری به تمام داده‌ها قبل از پردازش داشته باشد. درواقع این دستگاه دارای فیلتر های چهارگانه AC , Muscle , Baseline , Lowpass  است که نشان دهنده قابلیت بالای دستگاه در پردازش اطلاعات است. نگهداری آخرین اطلاعات نیز نیازی به پرینت نوار قلب ندارد.

سایر مشخصات دستگاه الکتروکاردیوگراف Cardio Care 2000:

  • امکان استفاده از کاغذFax معمولی علاوه برکاغذ مخصوص دستگاه الکترو کاردیوگراف و کاهش چشمگیرهزینه کاغذ
  • قابلیت تفسیر (Interpretation) سیگنال‌های ECG با استفاده از الگوریتم پیشرفته Minnesota آمریکا و چاپ بیش از 130 نوع گزارش دارای قابلیت اتصال به کامپیوتر و ایجاد بانک اطلاعاتی کامل تست ECG (نوار قلب) از کلیه بیماران.
  • دارای قابلیت اتصال به شبکه HIS بیمارستانی از طریق پورت LAN و پورتRS232.
  • قابلیت اتصال به شبکه اینترنت جهت انجام Software Upgrading بطور خودکار
  • استفاده از تکنولوژیFPGA در طراحی دستگاه

 

 

دستگاه ثبت نوار قلب  NH1 - Handheld

دستگاه نوار قلب پورتابل نبض اوا مدل NH1-Handheld یک دستگاه مانیتورینگ خانگی است که قابلیت دریافت نوار قلب (ECG) را دارد. قابلیت جالبی که این دستگاه الکتروکاردیوگراف ایرانی دارد، کارایی بالا با الکترود خشک است. بدین صورت که برای اتصال این الکترودها دیگر نیازی به ژل و چسب نیست. این دستگاه 6 کاناله است و به دلیل اندازه و سایز کوچک، بصورت جیبی استفاده می‌شود. درواقع این دستگاه برای کسانی مناسب است که نیاز دارند درصورت ایجاد علائم، بدون دردسر و در کوتاه‌ترین مدت نوار قلب خود را مشاهده کنند.

دستگاه NH1 نوار قلب علاوه بر 6 کاناله بصورت تک کاناله نیز ثبت می‌کند و همچنین علاوه بر ECG  و PPG، ضربان قلب را نیز نمایش می‌دهد. اتصال به اپلیکیشن درجهت ذخیره‌سازی نوار قلب بصورت PDF از دیگر ویژگی‌های این دستگاه الکتروکاردیوگراف ایرانی است. همچنین امکان ارسال نوارقلب خود برای پزشک متخصص در اپلیکشن نبض آوا وجود دارد.

ویژگی‌ها:

  • دریافت و نمایش آنی نوار قلب در دو حالت تک کانال و ۶ کانال تنها در ۳۰ ثانیه
  • دریافت و نمایش همزمان سیگنال ECG و PPG
  • دارای فناوری حذف نویز قابل تنظیم و فیلتر تشخیصی باتری در قلب
  • ثبت همزمان ۶ لید I ،II ،III ،avL ،avR و  avF
  • دارای صفحه تحلیل با قابلیت رسم نمودار HRV، بازه QRS و بازه RR
  • مناسب برای تشخیص آریتمی و ارزیابی اولیه از سلامت قلب

 

 

کدام دستگاه نوار قلب مناسب است؟

این مطلب یک صحبت کلی با تمام بیماران و مخاطبان این مقاله است!

اگر به عنوان بیمار این مقاله مطالعه کردید، باید بدانید بهترین دستگاه الکتروکاردیوگراف را پزشک شما بر اساس مشخصات شما تعیین می‌کند. درواقع دستگاه انتخابی پزشک، مناسب‌ترین گزینه برای خرید دستگاه نوار قلب است. اگر نیز قصد خرید دستگاهی برای گرفتن نوار قلب در خانه دارید، دستگاه NH1 نوار قلب بهترین دستگاه برای شما است.

 

سخن آخر

نوار قلب، به عنوان یک اقدام ضروری برای بررسی عملکرد قلب و سکته‌های قلبی است. همچنین برای انتخاب شیوه درست درمانی نیز می‌تواند ارزش بالایی داشته باشد. دستگاه نوار قلب، سیگنال‌های حاصل از فعالیت الکتریکی قلب را بصورت یک منحنی به نمایش می‌گذارد. ما در این مقاله سعی کردیم، مطالب مرتبط با انواع الکتروکاردیوگراف بیان کنیم، همچنین در کنار آن؛ برترین دستگاه ایرانی و خارجی معرفی کنیم.

اگر از مطالعه این مقاله راضی بودید و اطلاعات مفیدی به دست آوردید، خوشحال می‌شویم با دوستانتان به اشتراک بگذارید!