مقاله ها
راضیه رضوی
راضیه رضویزمان خواندن 11 دقیقه
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۷

زمان بروز علائم اولیه بیماری ایدز

زمان بروز اولین علائم ایدز در زنان و مردان | مدینیوم

اچ آی وی نام نوعی ویروس است که به سیستم دفاعی بدن حمله می‌کند و اگر درمان نشود، سبب بیماری ایدز می‌شود. تقریبا تمامی افراد در همه رده‌های سنی در معرض ابتلا به این بیماری هستند بنابراین دانستن اطلاعات درباره این بیماری و نحوه انتقال آن، می‌تواند در جلوگیری از انتشار و آسیب این ویروس بسیار کمک کننده باشد.

علائم حتمی ایدز

تنها در ۴۰ تا ۹۰ درصد مردم علائم رخ می‌دهد که معمولا شامل تب، لنفادنوپاتی, فارنژیت، خارش پوست، سردرد، زخم دهان و زخم تناسلی است. در ۳۰ تا ۶۰ درصد مبتلایان تهوع، استفراغ و اسهال دیده شده است اما چون علامت اختصاصی ایذر نیستند، برای تشخیص ایدز جدی گرفته نمی‌شوند. اما در صورتی که فرد از رفتار پرخطر گذشته خود آگاه است بهتر است اقدام به انجام تست تشخیصی کند.

علائم ایدز در مردان

در کشور ایران علائم ایدز بیشتر در مردان و بیشتر در ناحیه تناسلی دیده می‌شود. رایج‌ترین علامت ظاهری آن زگیل تناسلی است. البته این به آن معنی نیست که هر کسی که زگیل تناسلی داشته باشد، مبتلا به ایدز است. درمان زگیل تناسلی کرایوتراپی است که آن را با اسم فریز کردن می‌شناسیم. در صورتی که این درمان موثر نباشد باید فرد را از نظر سیستم ایمنی بررسی کنیم زیرا اگر ایمنی دارای نقص باشد، احتمالاً به معنی مبتلا بودن بیمار به ایدز است.

تظاهرات دیگر ایدز در مردان موسکولوم، قارچ مقاوم به درمان و تبخال تناسلی یا همان «هرپس تناسلی» است که در بخش تظاهرات پوستی ایدز بیشتر به آن‌ها می‌پردازیم.

 

کدام نوع از ویروس تبخال (hsv) خطر ابتلا به عفونت ایدز را افزایش می‌دهد؟

علائم ایدز در زنان

تظاهرات این بیماری در زنان اندکی با علائم آن در مردان متفاوت است. علاوه بر تبخال تناسلی که تظاهر مشترک بین مبتلایان زن و مرد است ممکن است تظاهرات زیر در خانم‌ها وجود داشته باشد:

  • شانکروئید یا زخم آتشک که ممکن است علامت آن سوزش حین ادرار، ترشحات غیر عادی واژن و یا رابطه جنسی دردناک باشد. این زخم عمیق است و خون‌ریزی زیادی می‌دهد و معمولاً با گذشت زمان گسترش پیدا می‌کند.
  • التهاب لگن که شایع‌ترین نشانه آن، درد قسمت تحتانی شکم است. نشانه‌های دیگر مثل خون‌ریزی شدید‌تر از معمول در دوران قاعدگی یا دیدن لکه بین فواصل قاعدگی و بعد از رابطه جنسی، تب و ترشحات غیرعادی واژن ممکن است از علائم دیگر التهاب لگن باشد. مورد دیگر خطر ابتلای بیشتر به عفونت باکتریایی در زنانی است که مبتلا به ایدز هستند.
  • ایدز یکی از عوامل پیشرفت سرطان دهانه رحم است این سرطان تقریباً همیشه به دلیل ویروسی به اسم پاپیلوما انسانی ایجاد می‌شود که سویه خطرناک آن در زنان مبتلا به ایدز بیشتر دیده شده است، همچنین بعضی از داروهای درمانی اچ ‌آی ‌وی ممکن است باعث پوکی استخوان بشوند.

 

علائم بیماری ایدز

علائم ایدز در روزهای اول

از 2 تا 10 هفته بعد از ورود ویروس به بدن ممکن است این علائم بروز کنند:

ایجاد ضایعات پوستی (با میانگین 48 % و شیوع یکسان بین مرد و زن)

تب ( میانگین 75%، بروز در زنان بیشتر از مردان)

بی‌حالی وخستگی (میانگین 68%، بروز در زنان اندکی بیشتر از مردان)

دردهای عضلانی و مفاصل (میانگین 49% بروز در مردان بیشتر از زنان)

گلودرد ( بامیانگین40% و شیوع یکسان)

سردرد ( با میانگین 45% و شیوع یکسان)

تورم گره‌های لنفاوی ( میانگین 39% و شیوع برابر در دو جنس)

عرق شبانه ( میانگین28% و شیوع یکسان)

اسهال ( میانگین 27% )

تهوع (نسبتا نادر)

 

راجع به انواع سردرد و تفاوت آن با میگرن بیشتر بخوانید!

 راه‌های انتقال ایدز

1-خون و فراورده‌های آن: جدیدا به دلیل بررسی فراورده‌های خونی به ندرت کسی از طریق دریافت خون به ایدز مبتلا می‌شود.

2- تزریق مشترک: متاسفانه به دلیل تزریق مکرر از یک سرنگ دربین معتادان تزریقی این بیماری بین آن‌ها رایج است.

3-مادر به جنین: در حین زایمان و شیردهی ممکن است این بیماری به کودک منتقل شود. البته در صورتی که مادر تحت درمان قرار بگیرد با کمک پزشک، احتمال آن به کمتر از 1% می‌رسد.

4- رابطه جنسی: با استفاده از راه‌های پیشگیری مثل کاندوم می‌توان انتقال ایدز را به طرز قابل توجهی کاهش داد. انتقال ایدز از مرد به زن حدود 7 برابر انتقال این ویروس از زن به مرد است.

 عامل بیماری ایدز چیست؟

عامل ایجاد‌کننده‌ی بیماری ایدز، ویروسی به اسم‌ «HIV» است.

علائم پوستی ایدز

وجود ضایعات بزرگ و مقاوم به درمان مهمترین علامت مشکوک بودن به ایدز در افرادی است که زگیل تناسلی دارند. دومین علامت رایج موسکولوم است که یک ضایعه برجسته است که در وسط آن یک فرو رفتگی وجود دارد. این ضایعات در کودکان گاهی به علت تکامل ناقص سیستم ایمنی به وجود می‌آیند. پس در کودکان احتمالاً جای نگرانی نیست اما در بزرگسالانی که دارای ضایعات بزرگتر از یک سانتی متر و مقاوم به درمان هستند، باید بررسی ایدز انجام شود. سومین علامت پوستی قارچ مقاوم به درمان در تمام بدن به ویژه در ناحیه تناسلی است. در افرادی که دارو مصرف کرده‌اند و قارچ درمان شده است اما کمتر از یک هفته دچار عود شده است باید تست ایدز انجام شود.

چهارمین علامت پوستی تبخال تناسلی یا هرپس تناسلی است که در بین مبتلایان به ایدز رایج است.

زمان بروز اولین علائم ایدز

بروز علائم ایدز در افراد متفاوت متغییر است و ممکن است بین چند روز تا چند سال به طول انجامد. چون این ویروس به سلول‌های ایمنی T حمله می‌کند، وقتی بیمار علامت‌دار می‌شود که شمار این سلول‌ها به زیر 200 عدد در خون برسد.

علائم اچ آی وی

علائم این بیماری متفاوت است و از تظاهرات غیر اختصاصی گرفته تا تظاهرات پوستی پیشرفته را می‌تواند نشان دهد که در بخش‌های دیگر مفصلا توضیح داده شد.

علائم ایدز در چشم

علائم چشمی در بیمار مبتلا به HIV/ایدز می‌تواند باعث بروز بیماری‌هایی مثل التهاب شبکیه و در موارد شدید نابینایی فرد شود. علائم اولیه این التهاب می‌تواند تاری دید، لکه‌های سیاه کوچک در میدان دید، نقطه کور و تلألو نورهای روشن در چشم باشد.

تظاهرات چشمی ایدز عمدتا علائم یکی از موارد زیر است:

  • رتینوپاتی: به اختلالاتی که باعث آسیب به شبکیه می‌شوند، رتینوپاتی می‌گویند. رتینوپاتی رایج‌ترین آسیب چشم در مبتلایان ایدز است.
  • بیماری چشم رتینیت CMV: معمولا در مبتلایانی که تعداد سلول‌های T به شدت کاهش پیدا کرده است دیده می‌شود و علامت آن التهاب چشم، خون‌ریزی و کاهش دید است.
  • شبکیه جدا شده: این بیماری در واقع همان مورد قبلی است که به جدا شدن شبکیه منجر شده است. این بیماری باعث از دست رفتن بینایی بیمار می‌شود مگر اینکه جراحی شود.
  • کارسینوم سلول سنگفرشی ملتحمه: کاپوسی سارکوم یک سرطان نادر است که در بیماران ایدز دیده شده است. این سرطان می‌تواند ضایعات بنفش یا قرمز بر روی پلک و توده گوشتی قرمز بر روی ملتحمه ایجاد کند. سارکوم کاپوسی معمولاً به بینایی آسیب نمی‌زند و در اغلب موارد قابل درمان است.
  • افزایش خطر ابتلا به عفونت‌های مختلف چشم: این بیماری تومور ملتحمه است. که به چندین مورد از جمله عفونت ایدز مربوط است. البته این بیماری اختصاصی ایدز نیست و در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید و عفونت ویروس پاپیلومای انسانی نیز ایجاد می‌شود.

مناسب‌ترین زمان آزمایش ایدز

 

آزمایش برای تشخیص بیماری  ایدز

ایدز بیماری‌ای است که یک دوره به اسم دوره پنجره دارد. دورت پنجره دوره‌ای است که ویروس در بدن پنهان است و نمی‌توان آن را شناسایی کرد، این دوره بین 10 تا 90 روز در افراد مختلف متفاوت است. بعد از 10 روز از تماس پرخطر، می‌توان تست را انجام داد اما منفی بودن تست به معنای عدم ابتلای قطعی نیست.

اگر بیمار استرس بالایی دارد و می‌خواهد سریع‌تر ابتلا را چک کند، طبق پروتکل مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا می‌تواند بعد از یک ماه با کیت‌‌های تشخیص خانگی (کیت ایدز) و رپید تست (تست سریع) ابتلا را چک کند. جواب این تست دقت بالایی دارد پس در صورتی که جواب آزمایش منفی شد به احتمال زیاد صحت دارد. با این حال بهتر است تست در روز 45ام و همچنین در سه ماهگی هم تکرار شود.

ایدز درمان دارد؟

خیر. درمانی که بتواند ویروس را از بدن فرد مبتلا خارج کند وجود ندارد. روش مراقبت از افراد مبتلا به اچ آی وی (HIV) روشی است که به آن HAART میگویند که مخفف کلمات Highly Active Antiretroviral Therapy است. (به معنی درمان ضد ویروسی بسیار مؤثر). این روش، درمان کنترل کننده ویروس است و برای بیمار اندکی دشوار بوده و انجام آن نیازمند همکاری مداوم فرد بیمار است.

اما در صورتی که بیمار کمتر از 72 ساعت از تماس پرخطر به مراکز درمانی مراجعه کند، می‎‌تواند واکسنی دریافت کند که از ابتلا به بیماری ایدز جلوگیری می‌کند.

راه‌های انتقال ایدز از دهان

ایدز از راه وسایل دندان‌پزشکی آلوده، تماس خون یا مایعات بدن فرد مبتلا به ایدز با دهان، در صورتی که دهان دارای زخم باز باشد، مثلا در رابطه جنسی دهانی ممکن است منتقل شود. همچنین نوزادی که از مادر مبتلا به ایدز شیر می‌خورد احتمال ابتلا بالایی دارد.

 آیا خون خشک شده ایدز را انتقال می‌دهد؟

ویروس برای زنده ماندن باید در بدن موجود زنده باشد و خارج از یک بدن زنده نمی‌تواند زنده بماند. البته باید این موضوع را هم در نظر داشته باشید که بقاء ویروس اچ‌ آی ‌وی در خارج از بدن به این بستگی دارد که ویروس در کدام مایع بدن وجود داشته است و حجم مایعی که ویروس داخل آن بوده است (مثلا خون یا ترشحات جنسی) و همچینن تعداد ویروس اچ ای وی موجود در آن مایع چقدر بوده است.

عوامل دیگر موثر بر مقدار زنده ماندن این ویروس عوامل محیطی مانند نور، رطوبت و دمای محیط، باران و... ، میزان آسیب‌های پوستی بیمار و تعداد ویروس است.

ویروس HIV به دمای بالا حساسیت دارد اما دمای بسیار پایین اثر کشنده روی آن ندارد. تحقیقات نشان داده است که این ویروس در اثر حرارت از بین می‌رود و بهترین دما برای اینکه بطور قابل قبولی از بین برود بالاتر از ۶۰ درجه سانتی‌گراد است. در دمای اتاق (۳۷ درجه) سطحی از اچ ‌‌آی ‌‌وی در خون آلوده باقی می‌ماند و در خون خشک شده در دمای ۴ درجه سانتیگراد، این ویروس به مدت حداقل یک هفته زنده باقی می‌ماند.

پس با توجه به دمایی که خون خشک شده در آن بوده و شرایط تعداد ویروس، غلظت ویروس و... ممکن است بیماری‌زایی ایجاد کند. اما دقت کنید تماس خون خشک شده با پوست سالم بیماری‌زا نیست چون پوست سد محافظ بدن است و از ورود آن جلوگیری می‌کند.

 علائم ایدز بعد از چند روز مشخص می‌شود؟

از نشانه‌های اولیه ورود ویروس HIV به بدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سردرد، تب، خستگی، تورم غدد لنفاوی، کهیر، درد عضلات و مفاصل و گلودرد

این علائم ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد. در این دوره پنجره ممکن است تست‌های HIV نیز قادر به تشخیص بیماری فرد نباشند. این در حالی است که فرد در این مرحله، ناقل بیماری محسوب شده و قادر به انتقال ویروس به بدن افراد دیگر است. از طرف دیگر، افراد ممکن است 10 سال ناقل ویروس اچ آی وی باشند و  هیچ علائمی را از خود نشان ندهند.

نشانه‌های کهیر در بیماری ایدز انواع مختلفی دارد. یکی از علائم آن سبوریک درماتیتیس است که در ابتدای ورود ویروس HIV به بدن، جوش‌های کوچک و تیره بر روی صورت، تن، دست‌ها و پاها ظاهر می‌شود.

در برخی موارد، کهیر به شکل زخم در دهان بروز می‌کند و ممکن است حدود دو هفته در نقاط مختلف بدن رویت شود. این حالت معمولاً حدود 2 الی 3 هفته پس از انتقال ویروس رخ می‌دهد.

ضایعات پوستی و برفک: عفونت ویروس اچ ‌آی ‌وی ممکن است با انواع مختلف ضایعات پوستی همراه باشد. عفونت‌های پوستی با ضایعات تبخال و تاول‌های کوچک پر شده از مایع مشخص می‌شوند. این تاول‌ها بسیار دردناک است و به سرعت گسترش می‌یابند. ضایعات پوستی ناشی از ضعف سیستم دفاعی بدن به شکل فلس‌های نقره‌ای چسبنده به چشم می‌خورند. بد نیست بدانید این ضایعات و تاول‌های پوستی ممکن است منجر به تشکیل سلول‌های سرطانی شوند.

از علائم اولیه ابتلا به ایدز می‌توان به برفک اشاره کرد که با لکه‌های سفید یا تاول‌های غیر عادی در زبان یا دهان مشخص می‌شود. غدد متورم و آسیب دیده لنفی ناشی عفونت ویروس اچ آی وی بیشتر در گردن، زیر بغل و کشاله ران دیده می‌شوند.

اسهالی که مداوم باشد و به درمان‌های معمول واکنش ندهد نشانه‌ای از ویروس ایدز است، از این رو آن دسته از افرادی که به مدت 7 روز پیاپی دچار حالت تهوع شدید و استفراغ شدند حتما باید به پزشک مراجعه کنند تا آزمایش‌های اولیه صورت گیرد.

 آیا ویروس ایدز با الکل از بین می‌رود؟

بله این ویروس با هر ضدعفونی کننده‌ای به سرعت از بین می‌رود.