نوروفیدبک
نوروتراپی مجموعهای از روشهای درمانی نوروفیزولوژیک مبتنی بر تکنیکهای اصلاح عملکرد مغز است. این تکنیکها شامل روشهای نوروفیدبک، بیوفیدبک، تحریک الکتریکی فراجمجمهای و تحریکهای مغناطیسی فراجمجمهای میباشند.
نوروفیدبک یک روش غیر تهاجمی بوده و به مراجع این امکان را میدهد که با قدرت خود مغز، امواج مغزی را به حالت طبیعی برگرداند و در آن به فرد آموزش داده میشود که به امواج مغزی خود مسلط شود.
نوروفیدبک در اصل نوعی بایوفیدبک محسوب میشود، که در آن با استفاده از ثبت امواج EEG و دادن بازخورد عصبی به فرد، خود تنظیمی یا به اصطلاح Brain self-regulation اتفاق میافتد.
نوروفیدبک چگونه انجام میشود؟
از طریق دستگاه EEG و الکترودهایی که روی سطح سر بیمار قرار میگیرد، سیگنالهای الکتریکی فرد ثبت میشود. نرم افزار نوروفیدبک در سیستم پزشک وجود دارد. با توجه به بیس لاین شخص و معاینه بالینی، پزشک تشخیص خود را انجام میدهد. با توجه به نوع اختلال تشخیصی، درمانگر باندهای فرکانسی فرد را جدا نموده و روی آنها شرط میگذارد.
برای مثال شخصی که مبتلا به اختلال ADHD میباشد، باید روی دو باند تتا و بتا شخص کار شود. باند فرکانسی تتا فرد مبتلا به ADHD بالا و باند فرکانسی بتا پایین میباشد. از جمله شرطهایی که برای این مورد برقرار میکنیم، این است که اگر بتواند از آستانههای شرطی که تعریف کردیم، باند فرکانسی تتا را پایین بیاورد و باند فرکانسی بتا را بالا ببرد، برای فرد یک ریوارد یا جایزه در نظر میگیریم. این جایزه میتواند به صورت پخش یک فیلم یا حرکت ربات باشد.
با توجه به نوع و شدت اختلال، تعداد جلسات درمانی برگزار میگردد. پس از گذراندن جلسات درمانی، باندهای فرکانسی تنظیم شده و Brain self-regulation اتفاق میافتد.
نوروفیدبک برای درمان چه بیماریهایی مناسب است؟
معمولا از نوروفیدبک برای درمان بیماریهای زیر استفاده میشود:
- ADHD
- جلوگیری از عود در سوء مصرف مواد
- اختلالهای اضطرابی مثل استرس پس از سانحه
- کمبود توجه
- ناتوانیهای یادگیری
- افسردگی
- مدریت استرس
- میگرن
- اختلال در خواب
برای آشنایی بیشتر با دستگاه نوروفیدبک، مقاله کامل آن را در بلاگ مدینیوم مطالعه کنید.