ما برای حیات به تنفس احتیاج داریم اما ممکن است در بعضی شرایط بیماران، ریوی، قلبی- عروقی، بیماران مبتلا به آسم و … برای بهبود تنفس و حال عمومی نیاز به استفاده مداوم یا به صورت چندین ساعت به دستگاه تنفسی داشته باشند. در حالت طبیعی ریه های ما طی عملکرد طبیعی خود مقدار مشخصی اکسیژن دریافت میکند. همچنین از سلول هایی که از بدن دفاع میکنند، به اندازه مشخصی از عضلات و فضای اطراف آن محافظت میکند. اما اگر ریه ما در شرایط مختلف و به دلیل ابتلا به بیماریهای مختلف، ریه ها عملکرد طبیعی و نرمال خودشان را از دست دهند، دستگاه ایمنی بدن سلول دفاعی بیشتری را به ریه گسل میکند. بعد از آن رگهای اطراف ریه گشادتر میشوند و اکسیژن بر خلاف حالت طبیعی، وارد شش ها میشوند. در چنین شرایطی استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی، این کم کاری ریه را جبران میکند و با آسان کردن جریان هوا، از هوا نرسیدن و خفگی بیماران ریوی جلوگیری میکند. به طور کلی از این دستگاه برای کمک به قدرت ریکاوری فرد پس از انجام جراحی های سخت و سنگین، مثل جراحی پیوند اعضای بدن، جراحی عمل قلب باز، و … استفاده میشود. میتوان گفت که عملا این دستگاه فرد را زنده نگه میدارد.
استفاده از دستگاه ونتیلاتور در خانه
در گذشته بسیاری از افراد گمان میکردند، استفاده از دستگاه های تولید کننده تنفس مصنوعی مانند دستگاه ونتیلاتور صرفا در بیمارستان و محیط های درمانی امکان پذیر است؛ در حالی که چنین نیست و امروزه با تولید دستگاه ونتیلاتور این امکان برای همه بیماران که مشکل تنفسی دارند فراهم شده است. این دستگاه باعث وارد شدن هوا به داخل ریه ها شده و امکان خارج کردن اکسیژن از ریه را به راحتی برای بیمار فراهم میکند. این دستگاه برای افرادی که به صورت موقت یا به طور دائم دچار مشکلات تنفسی شده اند، لازم و ضروری است.
دستگاه ونتیلاتور چیست؟
نام دیگر دستگاه ونتیلاتور تنفسی، دستگاه تنفس مصنوعی نیز است. دستگاه ونتیلاتور وظیفه شبیه سازی کردن انجام دم و بازدم تنفس را به صورت انجام عملی مکانیکی- الکترونیکی بر عهده دارد. دستگاه ونتیلاتور برای بهبود یا حل کردن مشکلات تنفسی بیماران مبتلا به بیماریهای تنفسی در بخش مراقبت های ویژه یا منزل استفاده میشود. وظیفه اصلی دستگاه ونتیلاتور کمک به دم و بازدم بیماران است. با تحقیقات و بررسیهای انجام شده از زمان دیرین تاکنون بر روی آناتومی و نوع مکانیزم بدن ، یکی از دلایل اصلی مرگ انسداد مسیر تنفس در انسان است. با مسدود شدن مسیر تنفس و قطع شدن جریان هوا فرد خیلی سریع جان خود را از دست میدهد.اما در عکس این جریان میتوان گفت از طریق استمرار پر و خالی شدن ریه ها از هوا، فرد میتواند به زندگی عادی خود ادامه دهد. به طور کلی ونتیلاتورها به چندین دسته مختلف تقسیم شده و بر اساس ویژگی های مختلفی که دارند، کاربردهای متنوعی نیز دارند. علاوه بر این، با توجه به علائم حیاتی فرد، میزان انسداد ریه، وضعیت جسمانی فرد، میزان حاد بودن بیماری و … میزان نیاز فرد بیمار برای خرید دستگاه ونتیلاتور و استفاده از آن متفاوت است. به همین جهت ونتیلاتور تنفسی را میتوان به دو دسته فشار منفی و فشار مثبت تقسیم کرد.
ونتیلاتور فشار منفی:
برای اینکه شش ها در داخل بدن انسان هوارا پر و خالی کنند، دو روش وجود دارد. در روش اول مجبور به پمپاژ کردن هوا به داخل شش ها و سپس خالی کردن آنها هستید. در روش دوم باید از بیرون شش ها را وادار به مکش هوا به سمت داخل بدن و ایجاد تنفس صحیح کنیم. سوال اینجاست که در روش دوم این عمل چگونه انجام میشود؟ طراحی و عملکرد ونتیلاتور تنفسی فشار منفی به گونه ای طراحی شده است که محفظه طراحی شده همه فضای قفسه سینه را پوشش داده و سر و گردن انسان بیرون از ونتیلاتور قرار میگیرد؛ پس به همین دلیل اجازه ورود و خروج هوا به این قسمت داده نمیشود. با این تفاسیر زمانی که هوای درون محفظه آن خالی میشود، به دلیل ایجاد فشار منفی روی قفسه سینه، شش ها به سمت دیواره قفسه سینه کشیده میشوند در ادامه ششها از هوا پر می شوند. پس از آن با از بین رفتن فشار درون محفظه ونتیلاتور، هوای درون آن نیز خالی میشود. در اثر استمرار و تکرار این عمل، تنفس انسان شبیه سازی میشود. این نوع ونتیلاتور در مقایسه با نوع دیگر مزایای ویژهتری دارد. از بهترین مزیت این محصول عدم نیاز به راه هوایی مصنوعی، قابلیت اصلاح و تنظیم به اکسیژناسیون، و عدم نیاز به شل کننده های عضلانی است.
ونتیلاتور فشار مثبت:
در دستگاه ونیتلاتور فشار مثبت هوای پر فشار ابتدا وارد ریه های انسان شده، و درانتها با ایجاد فشار آلوئولی مثبت باعث اتساع قفسه سینه و تنفس سریع و آسان میشود.
انواع دستگاه ونتیلاتور
به طور کلی بر اساس عملکرد و استفادههای مختلفی که دستگاه ونتیلاتور فشار مثبت دارند، به چندین دسته مختلف زیر تقسیم می شوند:
دستگاه ونتیلاتور پرتابل
این نوع دستگاه معمولا برای افرادی که بر اثر حوادث رانندگی یا بر اثر جنگ دچار مشکلات تنفسی به صورت کوتاه مدت شدهاند، مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه ونتیلاتور با سیستم هوشمندی که دارد، تغییرات فشار هوایی را حس کرده و در شرایطی که تنفس بیمار غیرارادی شد به صورت اتوماتیک عملکرد خود را با بیمار کنترل میکند. بهصورت کلی این نوع ونتیلاتور را به دو دسته کلی زیر تقسیم میکنند که هر دو دستگاه عملکردی کاملا مشابه با یک دیگر دارند.
دستگاه ونتیلاتور پرتابل خانگی
یکی از کاربردیترین تجهیزات پزشکی که در سال های اخیر استفاده از آن در منازل به میزان زیادی افزایش یافته، دستگاه ونتیلاتور پرتابل خانگی است. دستگاه ونتیلاتور پرتابل خانگی در اکثر موارد برای بیماران مبتلا به اختلالات تنفسی به صورت مزمن، و حتی بیماران دارای اختلالات عصبی مورد استفاده قرار میگیرد. با تهیه دستگاه ونتیلاتور پرتابل دیگر نیاز نیست که بیمار مدت زمان طولانی در بیمارستان برای داشتن تنفس مصنوعی بستری باشد. این دستگاه قادر به کنترل و تنظیم فشار تنفسی، مودهای متنوع تنفسی نیز است.
دستگاه ونتیلاتور پرتابل بیمارستانی
در بعضی موارد حساس و ضروری از جمله زمان جابه جایی بیماران در بیمارستان برای بخش های مختلف مانند: زمان عکس برداری یا جراحی، ممکن است مشکلات مختلفی مانند ایست قلبی- تنفسی رخ داده و جان بیمار به خطر افتد. در چنین شرایطی با استفاده از متصل کردن دستگاه ونتیلاتور پرتابل بیمارستانی از بروز حوادث ناگوار برای جان بیماران جلوگیری میشود.
دستگاه ونتیلاتور تنفسی کرونا
با افزایش ویروس کرونا و فراگیر شدن آن و مشکلاتی که در تنفس بیماران ایجاد کرده است، بر ضرورت تهیه این دستگاه افزوده شده است. یکی از عوارض شایع این بیماری درگیر شدن ریه های فرد بیمار و کاهش توانایی ریه در جذب اکسیژن و انتقال خون است. دستگاه ونتیلاتور تنفسی کرونا از طریق پوشاندن کامل بینی و دهان، و تغییر فشار هوا به صورت هوشمند، بیمار را وادار به نفس کشیدن میکند. همچنین باعث میشودکه ریهها دم و بازدم با کیفیتترو بهتری داشته باشند.
دستگاه ونتیلاتور icu
در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان و به ویژه در بخش icuآن ، یکی از تجهیزات پزشکی خیلی مهم و ضروری، خرید ونتیلاتور icu است. با توجه به این که دستگاه ونتیلاتور در سایزهای مختلف و جهت کاربردهای متفاوت ساخته شدهاند، دستگاه ونیتلاتور icu با دقت بسیار بیشتری کار میکنند. این دستگاه از نوع ونتیلاتور ثابت بوده و در مواقعی که نیازی به جابه جایی بیمار وجود ندارد، از این دستگاه استفاده میشود. نحوه عملکرد دستگاه ونتیلاتور ثابت به گونه ای است که ابتدا میزان اکسیژن مورد نیاز برای فرد بیمار درون ریههای آن دمیده شده و درانتها با مکثی کوتاه آن را خالی میکند. در این عملکرد اکسیژن به تمام قسمتهای بدن فرد بیمار رسیده واتفاقات ناگوار و مرگ بیمار اتفاق نمیافتد. این دستگاه نیز به صورت فشار منفی و فشار مثبت ساخته و عرضه شده است. برای تهیه این دستگاه یا سایر دستگاههای اکسیژن ساز میتوانید از طریق مدینیوم اقدام به خرید با کیفیت ترین نوع محصول نمایید. دستگاه فشار منفی ونتیلاتور در بیمارستان و برای بیمارانی با شرایط ویژه مورد استفاده قرار میگیرد، بدینگونه که کل بدن فرد به جزء سر و گردن درون یک محفظه ایزوله قرار گرفته و سپس عضلات ریه فرد در اثر کم و زیاد شدن هوای محفظه ایزوله بهطور فیزیکی تحریک شده و از این طریق فرد بیمار به نفس کشیدن وادار میشود. با وجود این که استفاده از دستگاه ونتیلاتور برای سلامت فرد و تنفس بهتر او کمک کننده است، به دلیل ایزوله بودن بیمار با مشکل تنفسی عوارض ناشی از بی تحرکی او باعث بروز مشکلات دیگری میشود. در این دستگاه، برای باز شدن راه های تنفسی بیمار، فشار تنفسی مثبت به راه تنفسی بیمار وارد میشود. این عمل بهوسیله ابزاری شبیه به ماسک روی بیمار اعمال شده با ایجاد فشار لازم نیروی زیادی را برای باز شدن قفسه سینه و شش ها ایجاد میکند. در این مدل دستگاه ونتیلاتور، بر خلاف روش تحریک فیزیکی ریه هوای استنشاقی مورد نیاز برای نفس کشیدن بیمار با اعمال فشار بیشتری از اتمسفر به داخل دهان و بینی فرد بیمار پمپاژ شده وپس از چند ثانیه این فشار قطع میشود و بیمار زنده میماند. یکی از پرکاربردترین دستگاه ونتیلاتور icu، فشار مثبت آن است. مدل فشار مثبت ونتیلاور نیز انواع مختلفی دارد که عبارت هستند از ونتیلاتورهای زمان ثابت، ونتیلاتورهای حجم ثابت، ونتیلاتورهای فرکانس بالا ، و ونتیلاتورهای فشار ثابت. هرکدام از این دستگاههای ونتیلاتور دارای عملکرد متفاوتی با بقیه این دستگاه ها بوده و تفاوت های جزئی باهم دارند که از هر یک از دستگاه های ونتیلاتور متناسب با شرایط و نیاز بیمار استفاده خواهد شد.
عوارض استفاده از دستگاه ونتیلاتور
همانطور که استفاده از دستگاه ونتیلاتور مفید بوده و جان بیماران با مشکلات تنفسی را نجات میدهد، استفاده از آن دارای عوارضی نیز بوده که این عوارض ممکن است در برخی بیماران رخ داده و در برخی دیگر رخ ندهد. برخی از این عوارض را در ذیل به آن اشاره کرده ایم:
- سوراخ شدن ریهها، پنوموتوراکس
- عفونت هاي ثانویه ریه
- عوارض مغزي
- آسیب به اعضاي دیگر بدن مانند کلیـه، قلـب،کبد، مغز استخوان
اگر از بیمار با مشکل تنفسی که دستگاه ونتیلاتور به او وصل است در خانه مراقبت میکنید و این عوارض را مشاهده کردید سریعا به پزشک اطلاع داده و بیمار را هرچه سریع تر به بیمارستان ببرید.
قیمت دستگاه ونتیلاتور
دستگاه ونتیلاتور پزشکی (Medical ventilator) به محصولاتی گفته میشود که عمل دم و بازدم در بیمارانی که توانایی تنفس طبیعی را ندارند انجام میدهد. دستگاه ونتیلاتور با دمیدن هوا به درون ریههای بیمار و فرد نیازمند ، اکسیژن لازم برای فعالیت سلولهای بدنش به او رسانده و پس از زمانی مشخص آن را به خارج هدایت میکند. درقدیم از این دستگاه فقط در بیمارستانها استفاده میشد، اما امروزه با پیشرفت علم و برای طولانی نشدن میزان بستری بیماران ازدستگاه ونتیلاتور در منزل نیز استفاده میشود. با صرف نظر از فشار منفی یا مثبت بودن آن که در متن به آنها پرداختهایم ، حال قصد داریم درخصوص قیمت دستگاه ونتیلاتور صحبت کنیم .زمانی که در خصوص قیمت دستگاه ونتیلاتور یا هر محصول دیگری سخن میگوییم ، بسیاری از مخاطبین ما به دنبال مشاهده اعداد و ارقام هستند. به عبارتی دیگر از آنجایی که برای پرداخت هزینههای خرید کالا از پول و مبالغ مشخصی استفاده میشود، کاربر نیز هم که به دنبال قیمت دستگاه ونتیلاتور میگردد بهدنبال یافتن هزینههای حداقلی و حداکثری این دستگاه و همچنین برنامهریزی برای تخصیص بودجه به این امر می باشد؛ عملی که کاملاً طبیعی است . اما به دلیل نوسانات زیاد ارز و تأثیری که روی روند خرید، واردات و عرضه یک محصول دارد ، فروشگاههای اینترنتی قادر به درج قیمتی مشخص نبوده و یا باید حتما به صورت مستمر و هر چند روز یکبار قیمت ها را تغییر داده که این امر هم کاری سخت و زمانبر بوده و همچنین باعث مخدوش شدن چهره آنان یا اتلاف وقت نیروهای انسانی زیادی میشود . به همین دلیل عموماً در وبسایتهایی که فروشگاهآنلاین نداشته و به عرضه اینترنتی کالا نمیپردازند ، قیمت محصولات را وارد نمیکنند.
و کلام آخر:
در زمان استفاده از ونتیلاتور باید مراقبتهایی صورت گیرد. در حالی که بیمار به دستگاه ونتیلاتور متصل است، تیم پزشکی از نزدیک بیمار را تحت نظر دارد. این گروه شامل پزشکان، پرستاران و درمانگران تنفسی هستند. بیمار برای بررسی میزان اکسیژن و کربن دی اکسید در بدن به رادیولوژی در منزل و نمونه گیری خون در منزل نیاز دارد. این آزمایشات گروه سلامت، بیمار را در مورد اثربخشی دستگاه ونتیلاتور آگاه کرده و با توجه به نتایج، میزان هوا و موارد دیگر را تنظیم میکند. همچنین یک پرستار یا درمانگر تنفسی به طور مداوم لوله را بررسی و تخلیه میکند. این می تواند ترشحات ریه های بیمار را پاک کرده و به او کمک کند. فرآیند تخلیه ممکن است با سرفه یا تنگی نفس همراه بوده که نیاز به استفاده از اکسیژن مکمل دارد.