مقاله ها
راضیه رضوی
راضیه رضویزمان خواندن 5 دقیقه
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۹/۱۶

آیا کمبود ویتامینC می‌تواند بیماری جدی ایجاد کند؟

۵ بیماری که در اثر کمبود ویتامین C ایجاد می شوند! | مدینیوم

شاید کمتر کسی شنیده باشد که دلیل بروز بیماری در فردی، کمبود ویتامین C در بدن او باشد. اما جالب است بدانید که این موضوع کاملا حقیقی و ثابت شده است.

ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است که بدن به طور طبیعی آن را ذخیره نمی‌کند و تمام ذخایر آن باید از مواد غذایی تامین شود. وجود ویتامین C در بدن به دلیل تحریک تولید کلاژن، برای رشد و ترمیم بافت‌های بدن، ساخته شدن پوست، غضروف، تاندون‌ها، رباط‌ها و رگ‌های خونی، ضروری است. همچنین وجود این ویتامین در بدن، به التیام زخم‌ها،  ترمیم و حفظ استخوان‌ها و دندان‌ها و جذب آهن از منابع غیر هم کمک می‌کند. همچنین ویتامین C یک آنتی اکسیدان است، که آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد را کاهش داده و از ایجاد بیماری‌های حاصل از آنها جلوگیری می‌کند.

با این همه خاصیت و نقشی که این ویتامین در بدن ایجاد می‌کند، واضح است که کمبود آن در بدن ممکن است آسیب شدیدی به شما بزند. اما جالب است بدانید که خوشبختانه به ندرت ممکن است فردی با کمبود شدید ویتامین C مواجه شود.

علائم کمبود این ویتامین عبارتند از: پوست و موهای خشک، خونریزی لثه، کاهش سرعت بهبود زخم، کبودی آسان، خونریزی بینی و کاهش توانایی در دفع عفونت‌های بدن.

همچنین کمبود ویتامین C ممکن است خطر بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا، بیماری‌های کیسه صفرا، برخی سرطان‌ها، حمله قلبی و سکته مغزی  را افزایش دهد.

بیماری‌هایی که در اثر کمبود ویتامینC  ایجاد می‌شوند:

  1. اسکوربوت

 

احساس خستگی در اثر اسکوربوت

 

اسکوربوت، بیماری است که می‌تواند منجر به کم خونی، ناتوانی، خستگی، خونریزی خود به خود، درد در اندام‌ها، تورم در برخی از قسمت‌های بدن و گاهی زخم شدن لثه و از دست دادن دندان‌ها شود. علائم اسکوربوت ناشی از کمبود شدید ویتامین C است و در صورت عدم درمان می‌تواند کشنده باشد. این بیماری با تجویز مکمل‌های ویتامین C به صورت خوراکی یا تزریقی، درمان می‌شود. دوز مناسب برای مصرف این ویتامین برای درمان اسکوربوت، به شرح زیر است:

  • ۱ تا ۲ گرم در روز به مدت ۲ تا ۳ روز
  • ۵۰۰ میلی گرم برای ۷ روز بعدی
  • ۱۰۰ میلی گرم برای ۱ تا ۳ ماه بعد

در عرض ۲۴ ساعت بعد از مصرف این ویتامین، خستگی، درد و بی‌اشتهایی شما برطرف می‌شود و در مدت ۱ تا ۲ هفته پس از مصرف، علائم شدیدتر آن مانند کبودی، خونریزی و ضعف از بین می‌روند. در نهایت پس از سه ماه مصرف این ویتامین، شما به طور کامل بهبود پیدا می‌کنید.

     2. پر‌کاری تیروئید

 

معاینه غده تیروئید توسط پزشک

 

غده تیروئید برای حفظ سلامت خود به ویتامین C نیاز دارد. کمبود طولانی مدت  این ویتامین،  باعث ترشح بیش از حد هورمون توسط غده تیروئید و پرکاری تیروئید می‌شود. افرادی که تیروئید پرکار دارند، به دلیل از دست دادن ویتامین C از بدن، بیشتر به این ویتامین نیاز دارند. پرکاری تیروئید منجر به کاهش وزن، تپش قلب، افزایش اشتها، عصبی شدن، تغییر در الگوی قاعدگی بانوان می‌شود. اگر به فکر استفاده از مکمل‌های ویتامین C برای کمک به مدیریت پرکاری تیروئید هستید، حتما ابتدا با پزشک خود مشورت کنید؛ چون احتمال دارد برخی از مکمل‌های درمانی که برای تیروئید مصرف می‌کنید، خودشان حاوی این ویتامین باشند.

     3.کم خونی

 

خستگی از علائم کم‌خونی

 

برای جذب آهن، برای ساخت گلبول‌های قرمز خون، وجود ویتامین C ضروری است. به همین دلیل کمبود این ویتامین باعث بروز کم‌خونی در شما می‌شود. کم‌خونی می‌تواند باعث خستگی، ضربان قلب سریع، احساس سرما و قرمزی و تورم زبان شود. با مصرف مکمل‌های آهن و ویتامین C درکنار داشتن تغذیه مناسب، می‌توان تا حد زیادی به درمان کم‌خونی کمک کرد.

     4. خونریزی لثه

 

دختری با چهره متعجب در دندانپزشکی

 

طبق پژوهش‌هایی که درباره تاثیر ویتامین C بر سلامت دهان، انجام شده است، محققان دریافتند، افرادی که سطوح پایین ویتامین C در جریان خون خود داشتند، لثه‌هایشان با کوچک‌ترین برخوردی، خونریزی می‌کردند. همچنین آنها پی بردند که افزایش مصرف ویتامین C در این افراد، باعث متوقف شدن خونریزی لثه‌ها می‌شود. این نتایج نشان می‌دهند که ارزیابی سطح ویتامین C پلاسما و اصلاح هر گونه کمبود، می‌تواند مشکلات سطحی خونریزی در سراسر بدن را بهبود بخشد.

    5.بیماری‌های پوستی

 

خانمی در حال رسیدگی به پوست خود

 

ویتامین C نقش مهمی در حفظ سلامت پوست ایفا کرده و سنتز ملانین را کاهش می‌‌دهد؛ در نتیجه منجر به محافظت از پوست شما در برابر آسیب نور ناشی از اشعه ماوراء بنفش شود. پوست در حالت طبیعی برای تولید کلاژن، مقابله با اکسیداسیون پوست، رشد و تمایز، به غلظت بالایی از ویتامین C نیاز دارد.

کمبود ویتامین C می‌تواند باعث تشدید یا بروز برخی از بیماری‌های پوستی، مانند درماتیت آتوپیک (AD) و پورفیریا پوستی تاردا (PCT) شود. علاوه بر اینها، سطح بالای ویتامین C در بدن، به طور قابل توجهی باعث کاهش عمر سلول‌های سرطانی شده و همچنین با ملانوم بدخیم مبارزه می‌کند.

چه موادی حاوی ویتامین  C هستند؟  

حالا که با تاثیرات ویتامین C در بدن و نقش آن در بروز بیماری‌ها آشنا شده‌اید، حتما می‌خواهید بدانید چگونه سطح این ویتامین را در بدن خود بالا ببرید تا از بروز بیماری جلوگیری کنید. بسیاری از مواد حاوی سطح بالایی از این ویتامین هستند؛ یکی از آشناترین این مواد که همه آن را به عنوان منبع ویتامین  C می‌شناسند، پرتقال است. اما شاید کمتر کسی از منابع دیگر این ویتامین هم اطلاع داشته باشد.

مواد زیر دارای مقادیر بالایی از این ویتامین هستند، که با مصرف آنها می‌توانید ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین کنید:

  • پرتقال
  • فلفل قرمز
  • کلم پیچ
  • کلم بروکسل
  • کلم بروکلی
  • توت فرنگی
  • گریپ فروت
  • گواراوا
  • کیوی
  • فلفل سبز

علاوه بر مواد بالا، بسته به شدت کمبود این ویتامین و علائمی که دارید، ممکن است پزشک مصرف مکمل ویتامین C را به شما پیشنهاد کند تا در کنار مصرف میوه‌ها و سبزیجات حاوی این ویتامین، از این طریق سریع‌تر سطح آن را در بدن خود بالا ببرید.

توصیه نهایی ما به شما: حالا که از نقش‌های مهم ویتامین C در بدن اطلاع دارید، به هیچ عنوان از مصرف روزانه آن غافل نشوید!